söndag 15 augusti 2010

Tårta till pappa!

Hej hopp i lingonskogen!
Min sista dag hemma i Norrland idag har spenderats med kalas för pappa med hela familjen plus lite släkt!
Så igår bakade jag brownies med valnötter i, chokladbollar, chokladcocoskakor och tårtbotten.

Blev en Operatårta med drottningssylt, vaniljkräm och grädde, så gott! : )
Dekorerade den med marispanblommor som jag gjorde för några veckor sedan.





 Ha en härlig söndagkväll!

måndag 26 juli 2010

Valnötsbröd med rågsurdeg

Godkväll!

Detta bröd bakade jag idag.
Två limpor blev det och de blev väldans goda, mums!
Kommer absolut att bakas igen!

Har ni en surdeg redo, helst på råg så är det bara att börja baka.
Annars är det bara att följa receptet med surdeg och sen deg efter 4-5 dagar.
Tro mej det är värt väntan på surdegen, det ger ett otroligt gott bröd!


Surdeg:
2 dl vatten ca 35 grader
200 g rågmjöl

100 g rivet äpple

Blanda ingredienserna till en tjock gröt. Låt stå i 4 dagar i en burk med locket på.
Rör om varje dag morgon och kväll.
Den ska ha börjat bubbla och leva vid dag 4 och då ska du mata den med 1 dl vatten och 100 g rågmjöl till.
Rör om den och ställ den i kyl.

Valnötsbröd

2 st limpor
10 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
150 g rågsurdeg

400 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
11 g salt
½ dl honung
190 g hackade valnötter


Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan i alla ingredienser.
Knåda till en deg och låt den jäsa ca 60 minuter, mer eller mindre tid.
Forma degen till två limpor och lägg på ett smort bakplåtspapper.
Jag skar tre snitt var på limporna.
Jäs dem ca 35-45 minuter så det syns de har blivit större.
Sätt ugnen först på 250 grader och stoppa in bröden.
Spraya då med vatten ugnsbotten och sänk sedan till 210 grader.
Grädda i 25-35 minuter.
Låt bröden svalna på galler.



Sätt nu igång med surdegen hörrni! : )
/ Sandra

onsdag 21 juli 2010

Digestivepaj med hallon och blåbär

Hej,

Här kommer den supergoda Digestivepajen jag också gjorde till mitt kalas.
Min mamma har gjort den i flera år och jag blir aldrig leds den. En av mina favoritefterätter helt klart!


Irenes Underbara digestivepaj

200 g digestivekex
100 g smält margarin
Smula & blanda, tryck sedan ut i en pajform.

3 dl grädde
½ ask philadelphiaost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädde hårt, blanda sedan i allt och rör ihop.
Häll över.

Lägg frysta hallon och blåbär ovanpå.

1 påse hallonkräm eller drottnings.

Vispa och häll över.

Gör dagen innan och ställ i kylen.
Servera med glass och njut : ) 




Den är enkel att göra och så god, så god!
Ha en härlig lill-lördag!

söndag 18 juli 2010

Operatårta!

Goddag!

Till mitt kalas i fredags bakade jag bland annat denna Operatårta. Så gott och så roligt att göra, bakning är som två flugor i en smäll. : )




Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk ekologiskt vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
7 msk kokande vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt 5-10 minuter.

Vänd ner mjöl, bakpulver, vanilj och vattnet. Rör försiktigt om.
Smörj och bröa en rund springform och häll ner smeten.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på ett galler och vänd där tårtbotten upp och ner.
Ta loss formen och låt bottnen svalna innan du delar den i 3 bottnar.

Lager ett : Bred hallonsylt över.
Lägg på botten två och bred där över kall vaniljkräm.
På med sista botten och bred tjockt lager med grädde runt hela tårtan.
Kavla marsipanen tunt, använd florsocker så den ej fastnar i bordet. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den över tårtan. Dra och släta marsipanen. Skär loss det som är över och de
korera tårtan fint!


Blommorna jag har på tårtan gjorde jag av marsipanen som blev över efter att ha täckt tårtan med.
Så tyvärr hann de inte torka och föll ihop men det blev på med dem ändå!
Sugarpaste är enklare egentligen att använda vid sockerblommor men hade ingen hemma.
Sen spritsade jag små gräddblommor runt  hela tårtan för att få en inramning.

Den supergoda pajen uppdaterar jag snart!
/ Sandra

fredag 16 juli 2010

Noblesse och dumlekakor

Hej!
Här kommer bild och recept på de kakor jag också bakade i tisdags, goda och enkla.
 
 
Noblesse och dumlekakor
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
10 st dumlekolor
20 st Noblesse

Knåda ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till en deg.
Låt stå i kylen en stund och rulla sedan 20 bollar och placera i aluminiumformar.
Stick ner en halv dumlekola i varje kaka.
Grädda i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter.
Ta ut plåten och lägg direkt på en Noblesse på varje kaka.
Nu börjar snart mitt kalas här hemma, så jag har bakat en tårta och en jättegod digestivepaj. Så jag uppdaterar om någon dag igen : )

tisdag 13 juli 2010

Cream Cheese Brownies

Hej på er denna soliga dag!
Jag är hemma i Skellefteå sedan i torsdags och har semester, mycket skönt :-) !

Idag har jag bakat två mycket goda och mycket olika kakor. Här kommer den ena:


Underbart god om man tycker om kladdiga chokladbakverk och även cream cheese, mums!

Cream Cheese Brownies
200 g smör
250 g mörk blockchoklad
4 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ msk snabbkaffepulver
1 msk vaniljsocker eller ½ msk Ekologiskt vaniljpulver
1 msk kakao
4 ägg

Cream Cheese :
200 g Philadelphia Naturell
½ dl florsocker
1 äggvita

Smält smör i kastrull och knäck ner chokladen och rör om.
Ta av från plattan och rör ner sockret, låt svalna lite.
Blanda i bunke vetemjöl, bakpulver, kaffepulver, vaniljpulver och ägg.
Rör ner chokladblandningen till jämn smet.
Häll smeten i bakpappersklädd form ca 30 cm.
Blanda nu philadelphia, florsocker och äggvita.
Klicka blandningen på chokladsmeten och dra runt med gaffel så den blir marmorerad.
Grädda på 175 grader mitten av ugnen ca 40 minuter.
Ställ i frys minst en timma innan du skär bitar, är enklast.
Och om pappret skulle fastna pensla med vatten så lossnar det lätt!


Återkommer om någon dag med den andra goda kakan jag bakat!
Och så blir det även kalas för mej i veckan så någon slags tårta ska jag fundera ut och göra!

/ Sandra

torsdag 24 juni 2010

Chocolate Chip Cookies

Åh, åh, åh så goda dessa är! Håller just nu på att spricka av alla kakor och all smet jag har satt i mej! Kakmonstret number 1 det är jag det.

Har inte bara bakat dessa mycket, mycket goda (enligt min smak) Chocolate Chip Cookies utan även Hallongrottor igen. Ska ta med mej imorrn en del till midsommarfirandet!



Chocolate Chip Cookies
ca 25 stycken

125 g mjukt smör
3/4 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 krm salt
100 g Karl Fazer Mjölkchoklad

Vispa smöret och sockret krämigt. Rör ner ägget.
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.
Hacka chokladen grovt och blanda ner i degen.
Ställ degen i kylen 15 minuter och rulla sedan små bollar av smeten, ca 25 stycken. Tryck till dem lite med en gaffel. Grädda på bakpappersklädd plåt i mitten av ugnen på 200 grader, ca 10 minuter.


Hoppas ni alla får en god och rolig midsommarafton! : )
/ Sandra

söndag 20 juni 2010

White Flower Cupcake

Godkväll,

Sådana här godingar bakade jag ikväll.
Blev som det så ofta blir just kladdkakemuffins toppade med grädde så ja många skulle säkert vilja klaga på mej för att jag kallar dessa för cupcakes. Men hey, de är ju koppkakor precis som namnet säger!

Blev ut på innergården för att hitta vackra blommor. Jag föll för dessa vita små blommor med gula små pistiller och med det medföljande gröna blad. Lite romantiskt stuk sådär dagen efter ett så vackert kungligt bröllop! : )




Planera nu in bakning i era liv, jag lovar er det gör en glad och bara man väljer recept med omsorg så blir det ju kanongott dessutom : ) !

torsdag 17 juni 2010

Hallongrottor

Bakade dessa tisdagkväll efter att ha ätit en massa choklad men jag var ändå fortfarande tokigt sötsugen. Då blev det hallongrottor för hela slanten, de är ju för goda : ) !


 Har enda sedan jag var pytteliten ätit dessa hallongrottor och har många finfina minnen av då jag kom hem efter skolan och mamma hade dukat fram gott fika varav de här goda kakorna så ofta fanns med på kakfatet.

Här har ni det goda recept mamma alltid har använt sig av & numera jag med!

Ljuvliga hallongrottor
ca 40 st

4½ dl vetemjöl
1 dl marsánpulver
1½dl strösocker
1½ tsk bakpulver
250 g rumsvarmt smör

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Hacka i bitar av det rumsvarma smöret och knåda ihop allt till den deg.
Ställ ut småbrödsformar på en plåt. Rulla bollar av degen och placera i formarna.
Tryck med tummen en fördjupning i degbollarna och klicka där ner hallonsylt eller t ex blåbärsylt.
In i ugnen ca 15 minuter på 200 grader.

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad handlar om barndomsminnen!
http://sotasaker.com

/Sandra

måndag 14 juni 2010

Rose Cupcake

Igår bakade jag & så ville jag göra bakverken lite somriga. Så ut med mej och tjyva lite knallrosa rosor ur grannars rosbuskar! Jag är en bra granne jag hihi.

Här är resultatet! Jag tycker man ska passa på att använda vackra blommor som dekoration nu i sommartider!


Hoppas ni gillar hur de ser ut! De var då supergoda : ) !

Nu ska jag snart bege mej mot Joels jobb så ska vi på restaurang & äta supergod lunch, hoppas ni har en fin dag!

torsdag 22 april 2010

Kladdkakemuffins toppad med grädde och hallon

Hej på er denna torsdagkväll!
Denna kväll blev det bakning, blev tokigt sugen på kladdkakemuffins med grädde så det var bara att börja baka. Bakar ofta dessa, de är så goda och snabbt går det ju!

Mums så gott det var, är hel proppmätt nu!!!
Här har ni dem, lite somriga fick de allt bli! För snart är det sommar & sol dagarna i ända! : )

Jag använde lite rosa pastafärg till grädden, men annars kan man blanda i hallon i grädden för att få färg och mer hallonsmak.


Kladdkakemuffins toppade med grädde & hallon
10 stycken
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl brun farinsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl


Smält smöret i kastrull & blanda sedan i hop alla ingredienser till en smet i bunke.
Placera muffinsformar på en plåt och fördela smeten i dem.
Grädda på 200 grader 10 minuter.
Lå svalna på galler.
Vispa grädden under tiden. Tillsätt hallon eller lite rosa färg.
Spritsa grädden på de avsvalnade muffinsen & toppa dem med ett hallon!




Ni får sova så gott & titta in snart igen : ) !

lördag 17 april 2010

Världens godaste morotskaka med glasyr

Hejsan!

Bakade Morotskakan igen i påsk & jag tycker att ni ska baka den, nu!
För vem gillar inte dessa morotskakor? ;-) & de tar ju inte särskilt lång tid att göra heller!


Morotskaka med glasyr  
4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl olja
6 dl rivna morötter

• Vispa ägg & socker poröst.
• Tillsätt övriga ingredienser, smörj sedan en långpanna.
• Grädda i ugnen på 175 grader, mitten i ca 25-35 minuter.

Glasyr :
200 g Philadelphiaost
125 g margarin
4,5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker

• Blanda ihop allt & ta elvispen och vispa tills den blir jämn.
• Bred på kakan då den svalnat.
• Låt morotskakan stå i frysen någon timma innan du skär upp bitar.


Enjoy! : )

torsdag 8 april 2010

Chokladbiskvier : de godaste!

Mmm, säger jag då bara! Chokladbiskvier är fortfarande en av mina absoluta favoritbakverk, de är så goda att jag aldrig blir less dem!

Bakade dessa godingar för några dagar sedan, jag tycker att ni ska ta & baka dem på direkten med! : )


Chokladbiskvier
30 st stora
400 g mandelmassa
3 äggvitor
2 ½ dl strösocker 
»Rör ihop & kör med elvisp 1 minut, till en smet utan klumpar.

♥ Spritsa sedan ut runda klickar på bakpappersklädd plåt. Låt torka 30 minuter.
♥ Grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader 14-20 minuter, tills de är ljusbruna.
♥ Låt kallna på plåten. Vänd dem sedan då smörkrämen ska bres på, så att du får den plana sidan att bre på.

Chokladsmörkräm (kan bli över en del):
400 g smör
3 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
5 äggulor
1 dl kakao » Rör ihop allt med elvisp till en kräm.

Garnering: Smält 250 g mörk bakchoklad över vattenbad i djuptallrik.
Doppa biskviernas yta så smörkrämen blir täckt.



Ha nu en fin & god kväll : )
/ Sandra

lördag 3 april 2010

Solbullar

Igår med tidigaste planet flög jag hem till landet, är så mysigt och skönt vara här! : )

Bestämde mej idag för att baka Solbullar, då det var väldigt molnigt här motför igår då solen strålade.
Direkt jag började med degen så blev det solsken och det resten av dagen, det ni!
Man kanske ska börja baka Solbullar jämt då de är tråkigt väder, istället för regndans och sånt trams :P

Är första gången jag bakar dessa bullar, har aldrig smakat dem heller förut men länge tyckt de ser väldigt, väldigt goda ut. Och det kan jag nu säga er att de verkligen är det också, så ta & baka dem!


Solbullar ♥

Deg:
1 ½ tsk  malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
1,2- 1,5 liter vetemjöl

Vaniljkräm köpt eller hemmagjord

Innan servering:
Ca 50 g smör
Strösocker

Värm kardemumman med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små bitar.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunken till dubbel storlek, i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar.
Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 30-40 minuter.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, tryck med fingrarna ner i mitten av bullen så att det blir en fördjupning att ha krämen i. Spritsa dit vaniljkräm.

Grädda bullarna gyllene, i cirka 8-15 minuter och låt sedan svalna något.

Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.


 Nu ska jag ta & äta mera påskgodis ur världens största påskägg typ, har världens bästa bror som köpt det! Yummie , yummie : )

lördag 27 mars 2010

Oemotståndlig Chokladtårta med tryffel

Åh den här är så god, hann äta en väldig massa tryffel, smet och choklad då jag bakade den. Helt omöjligt att hålla tassarna borta från denna godbit tills den är klar hihi!

Ringlade lite vit choklad över som dekoration, men annars kan man ju ha t ex nötter över.
Grundreceptet kommer från Arla och på deras har de rostade pinjekärnor.
Kan tänka mej det är en god kombination med det salta och det söta, får testa det nästa gång!


Chokladtårta med tryffel

Chokladkakan:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 20-24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten.

Tryffel:
Hacka chokladen.
Koka upp grädde & smör i en kastrull. Ta det från plattan. Rör ner chokladen så den smälter.
Låt tryffeln stå i kylen och halvstelna ca 30-40 minuter.
Bred den över kakan.

Låt kakan stå i kylen minst 1 timme före servering.

Dekorera med t ex vit choklad , bär, nötter, sockerblommor eller annat fint.



 Ha nu en finfin lördag mina vänner :-) !

onsdag 24 mars 2010

Marsipanfigurer

Hejsvejs denna soliga dag!
Denna vecka och nästa vecka är jag på skolan igen.
Vi har fått vara kreativa & gjort vilka sorters marsipanfigurer vi vill, både gott och roligt! Jag gillar att att stå och bara pröva sig fram och försöka göra de figurer man får upp i skallen : )
Imorgon ska vi tablera och tempera choklad, vi ska sedan gjuta chokladägg och göra dekor.
Ska bli roligt det med!

Här är lite av mina marsipanfigurer:



Så nu ska jag börja med middagen : )
Hörs snart igen!

tisdag 16 mars 2010

En groda, flera grodor

Här sitter jag snuvig & trött, sjuk kallas det nog.
Är hemma från praktiken idag, trots att jag steg upp den vanliga tidiga tiden & gick till pendeltåget.
Väl där väntandes kände jag att nej, jag är inte frisk nog för denna dag. Feber,feber.
Hem längtar jag också. Hem till landet, huset, familjen, vovvarna & lugnet.

Funderar på att gå till närmaste affär & köpa semlor, Joel jobbar hemifrån idag så han är nog på.
Så kanske det eller något annat gott uppiggande denna dag.
Om min sugarpaste inte är för torr så ska jag nog sitta & pyssla med den en om jag orkar. Möjligen göra lite dekorationer så det finns redo vid kommande bakning...


Gäsp. Gäsp.

Smygtog en bild med mobilen på grodorna jag gjorde igår på konditoriet. Det blev en väldigt dålig och suddig bild, men dock en bild.
I grodorna är det en chokladboll som kropp och på är det spritsat en rund boll av jordgubbs-smörkräm som huvud. Den har sedan stått i frysen en stund för att vara nog kall för att klä och formas till en groda i marsipan. Ögonvitorna är spritad smörkräm och de svarta prickarna är mörk choklad men man kan annars använda pikeringsgelé.

Hoppas ni har en riktigt, riktigt härlig vårdag! ♥

onsdag 3 mars 2010

Ett paket till mej!

Oh vad jag gillar att få presenter :D hihi.
Fick ett paket idag från Fazer så nu ska det kluras ut vad som ska bakas av allt!
Ska klura ut några egna recept med choklad i, mmm.
Gäller bara att jag inte käkar upp all choklad innan jag klurat färdigt! Choklad råkar på något sätt alltid hamna i magen på mej då det finns hemma så haha.


Någon mer som vill ge mej presenter så vet ni att det uppskattas hihi.

Ha en fortsatt härlig dag, nu ska jag börja med middagen & sen ska jag gnugga geniknölarna!

fredag 19 februari 2010

Spökbakelser

Hej på er denna fredagafton!
I måndags började jag en månads praktik på ett konditori/bageri.
Full rulle är det, finns hur mycket som helst att göra och en hel massa stress bland alla.
Men jag som är praktikant tänker då allt fokusera på att få ta det i min takt ändå.
Snabbheten måste ju få komma med tiden, för själv tycker jag ju att jag gör allt så snabbt och fint jag kan!
Hittills har jag bland annat gjort några hundra semlor i olika former och varianter, äpple och kanelmuffins, doppat biskvier, rullat dammsugare, skärt anslag, spökbakelser, grodbakelser och hjälpt till med franska äppelpajer.

Tjyvtog ett kort med mobilen på mina goda spökbakelser, fulsöta haha . Och jag har då sämsta kameran på mobilen, trist...


SpökbakelserGör en chokladbollssmet och rulla bollar med platt undersida så de kan stå.
Blanda en chokladsmörkräm och spritsa en rund boll lite mindre än chokladbollen ovanpå den.
Ställ in i frysen.
Kavla under tiden marsipan och tryck ut runda marsipanbitar som kan täcka hela choklad&smörkräms"kroppen".
Ta fram bollarna, täck och forma till spöken. Pikera sedan med t ex röd gelé ögon och stansa ut små runda hål som munnar åt spökena.


Nu blir det snart fredagsmys, yummie yummie!
Höres mina vänner! : )

måndag 1 februari 2010

Söndagstårta

Igår kväll blev det helt plötsligt tårtbak då både jag & J blev sugna på tårta.
Så denna slängdes ihop, den blev mycket god men inte toksnygg, hade ju bråttom hihi.


Tårtbotten se tidigare recept på marsipan/prinsesstårta.
På första botten : Vaniljkräm (tidigare recept)

Andra botten:
Gjorde en chokladfyllning på känn:
1 ½ dl vispgrädde
60g mörk choklad 85% kakao
3 dl strösocker
30 g smör
Blanda & koka upp i kastrull tills den tjocknar. Rör om under tiden.
Låt svalna innan den breds ut på botten 2.

Lägg på botten 3 och täck tårtan med hårdvispad grädde.
Slutligen täck tårtan med marsipan.




Nu ska jag börja med middagen, hoppas ni har en fin dag :)

söndag 3 januari 2010

Nöt och chokladbrownie med kesellaglasyr

Yummie yummie, denna blev väldans god!
Hittade ett recept i en bok jag fått i jul som jag ändrade en hel del på till det bättre hihi.
Blev dock inga fina bilder tagna men de här får duga :-)





















Nöt & chokladbrownie med kesellaglasyr
150 g mörk choklad 72% kakao
150 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl jordnötter
65 g hackad vit choklad

Smält chokladen & smöret i en kastrull.
Rör ägg, socker och vaniljsocker lite luftigt i en bunke.
Häll ner chokladblandningen & tillsätt mjöl, nötter & vit choklad.
Rör om. Häll ner smeten i en smord form ca 20 cm*30 cm.
Grädda i ugn på 200 grader i 15 minuter, låt sedan svalna.


Kesellaglasyr:
125 g choklad
½ dl kesella eller gräddfil

Smält chokladen i en skål över vattenbad, dra bort från värmen & rör ner kesellan.
Bred över kakan & kyl kakan innan du skär i bitar.
















 Hmm ska nog baka något mer idag möjligen!
Ha en supergod söndag! : )

onsdag 30 december 2009

Tekakor med linfrön

Hemmabakade tekakor är ju så gott så dessa bakade jag till julafton.

















Tekakor med linfrön
2 paket jäst
1 l mjölk
1 dl linfrö
1 dl vetekli
3 dl havregryn
100 g smör
2 msk sirap
2 tsk salt
8 dl grahamsmjöl
14-16 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Blanda hälften av mjölken, linfrö, havre & vetekli & koka till en gröt, rör om medans.
Sen i med smöret så att det smälter. I med resten av mjölken & värm till fingervärme & smula ner jästen.
I med mjölerna & arbeta till en deg.
Baka ut direkt & låt jäsa på klädd plåt 40 min.
Nagga sedan. In i ugn, mitten 225 grader ca 10-17 minuter.
Nu ska jag ta & fundera om jag ska baka något idag hmm...
Ha en härlig & god dag, & Gott nytt år i förskott!

fredag 25 december 2009

Birgits läckerbitar

Hej på er denna juldag!
Hoppas ni hade en lika härlig & proppmättande julafton som jag :) !










 




De här goda kakorna bakade jag för några dagar sen, det är ett recept som min underbara farmor brukade baka.
En av favoriterna bland hennes alla kakor, bullar, tårtor och bröd.

Birgits Läckerbitar
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
125 g hackad mörk choklad
150 g smält margarin
300 g mandelmassa

Vispa ägg & socker pösigt.
Blanda mjölet med den hackade chokladen, rör ner den i smeten.
Tillsätt det smälta margarinet.
Häll smeten i smord långpanna.
Gräddas halvfärdig 8-10 minuter på 175 grader i mitten.
Ta ut kakan & riv mandelmassa över.
Grädda tills kakan fått färg och inte är kladdig längre (ca 10 min).
















/ Sandra

tisdag 22 december 2009

Rocky Road

Nu har jag varit hemma ett dygn i det stora röda huset med vita knutar!
Idag har jag bakat en supergod kaka (recept & bilder kommer) & så jag gjorde jag favoritgodiset Rocky road. Rocky road är ett måste till jul, det hoppas jag ni vet ; ) !


 Rocky Road
Detta behövs, i valfria mängder:
Mörk eller ljus choklad
Dumlekola
Marshmallows
Nötter (jag tog salta jordnötter & cashew)




Hacka dumlekolorna i bitar & marshmallows med.
Smält chokladen i en glasskål eller tallrik över vattenbad.
Blanda ihop & häll ut på bakplåtspapper.
Låt stelna i kyl innan du skär upp bitar.                   

  

Nu ska jag göra mej lite fin & fara på julkonsert!
David Lindgren & hans fru Kristina : )
Ha en god & julig kväll!

Sen vill jag även önska er alla en riktigt god jul!
Återkommer efter julafton!

söndag 20 december 2009

Geléhallon!

Här kommer geléhallona som några av er önskat :-) !
Det är stor skillnad i smak från köpta till hemmagjorda geléhallon.
För hemmagjorda smakar ju faktiskt hallon & jättegott mot för de köpta som jag tycker smakar sådär.


Geléhallon
ca 180 st i vanlig storlek

375 g strösocker
150 g vatten » Koka upp & skumma.
Tillsätt:
125 g glykos
Koka under nerpensling av kanterna till 150 grader.

Tillsätt:
166 g hallonpuré (kör den i mikron så den blir varm)
Ta av lite av purén & blanda i 8 g citronsyra så att den löser sig.
Häll ner i blandningen.
Tillsätt 32 g blötlagda mjuka gelatinblad (ca 16 stora blad).
Koka till 125 grader.
Häll över till en tillbringare & låt stå i 5-10 min.

Gjut i puderdosa (plåt med hög kant med torkat kompakt maizena 60grader 24h)
Om du har geléhallon hemma sätt fast ett på en träpinne och tryck ner så det blir hål att fylla.
Det funkar nog lika bra att göra i  t ex silikonformar man gör isbitar i.
Låt geléhallona stelna över natten & rulla dem sedan i strösocker.


Hoppas ni har en riktigt god helg som jag : )
Nu blir det gå och köpa god mat och vet ni vad imorrn åker jag hem till Skellefteå :-) !