måndag 26 juli 2010

Valnötsbröd med rågsurdeg

Godkväll!

Detta bröd bakade jag idag.
Två limpor blev det och de blev väldans goda, mums!
Kommer absolut att bakas igen!

Har ni en surdeg redo, helst på råg så är det bara att börja baka.
Annars är det bara att följa receptet med surdeg och sen deg efter 4-5 dagar.
Tro mej det är värt väntan på surdegen, det ger ett otroligt gott bröd!


Surdeg:
2 dl vatten ca 35 grader
200 g rågmjöl

100 g rivet äpple

Blanda ingredienserna till en tjock gröt. Låt stå i 4 dagar i en burk med locket på.
Rör om varje dag morgon och kväll.
Den ska ha börjat bubbla och leva vid dag 4 och då ska du mata den med 1 dl vatten och 100 g rågmjöl till.
Rör om den och ställ den i kyl.

Valnötsbröd

2 st limpor
10 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
150 g rågsurdeg

400 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
11 g salt
½ dl honung
190 g hackade valnötter


Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan i alla ingredienser.
Knåda till en deg och låt den jäsa ca 60 minuter, mer eller mindre tid.
Forma degen till två limpor och lägg på ett smort bakplåtspapper.
Jag skar tre snitt var på limporna.
Jäs dem ca 35-45 minuter så det syns de har blivit större.
Sätt ugnen först på 250 grader och stoppa in bröden.
Spraya då med vatten ugnsbotten och sänk sedan till 210 grader.
Grädda i 25-35 minuter.
Låt bröden svalna på galler.



Sätt nu igång med surdegen hörrni! : )
/ Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar