måndag 28 september 2009

Sömnlös och surdegsbröd

Kan inte sova...
Vart finns den där on/off-knappen som jag så gärna skulle vilja ha på min skalle?
Då skulle jag ha tryckt på off för ett par timmar sen nu, hjärnan bara rusar på.
Stopp please. Suck.

Ja ja passar på & uppdaterar Er om det goda surdegsbrödet som bakades förr i veckan.

 
Surdeg :
Dag 1-3
1 dl vatten
200 g råg
100 g rårivet äpple

Vattnet ska vara 35 grader. Blanda ihop och lägg i glasburk med lock.
Rör om en gång per dag till dag 4 då ska du:
Skrapa ner grundsuren i en bunke. Fyll på med 200 g mjöl och 2 dl vatten 35 grader.
Rör om ordentligt & låt stå ett dygn till, fortfarande i rumstemperatur.
Dag 5 : Surdegen är klar, förvara i kylskåp tills du ska använda den. I kylen håller den 10 dagar.


Surdegsbröd:
20 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 dl rågsurdeg
1 msk socker
1½ tsk salt
1½ dl vetemjöl special
6 dl vetemjöl

Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, socker, salt & vetemjöl special.
Arbeta ner så mycket mjöl att du får en hanterbar men kladdig deg. Jäs 30 min.
Arbeta degen ytterligare. Knåda och forma till en limpa.
Låt jäsa 40 min. Ugn 225 grader, sätt in limpan och dämpa värmen till 175 grader.
Grädda brödet i ca 35 - 40 min.


Hoppas ni sussar gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar