fredag 4 september 2009

Petit Choux med underbart goda fyllningar!



Det här är så roligt att göra & så lyxigt gott att jag verkligen hoppas ni provar baka dem.
Gör absolut de fyllningar jag rekommenderar nedan.
Dessa bakade vi på onsdagen på skolan & fick ta hem, de slukade jag fort. Vi hann även baka smördeg som vi ska använda nästa vecka.

Igår bakade vi choklad & kolamördegspajer i mazarinformar med lingon till dekor. De blev så vackra att oh ändå.
Vi bakade även korintkakor, oväntat goda men allt med choklad i är ju bäst!

Petit Choux
110 g vetemjöl
1,85 dl vatten
3 g salt
75 g smör
3 ägg

Sikta mjöl över ett bakpapper.
I en kastrull koka upp vattnet & tillsätt salt & smör, rör tills det är smält & ta av från plattan. Häll över i en rostfri bunke & häll ner det siktade mjölet & rör som tusan nu!
Knäck ner ett ägg då du kan forma degen till en ganska torr boll av deg. Rör som tusan ett tag & rör sen ner ett till ägg, hårt med en träslev.
Ta nu upp en stor degklick på träsleven & håll den en bit ovanför bunken. Pröva att räkna hur långt tid det tar för degen innan den ramlat ner i bunken, om du räknar till just tre då den hamnar i bunken igen är degen klar.
Tar det längre tid tillsätter du det tredje ägget och rör fort & hårt igen. Nu borde den vara klar.
Spritsa ut på bakplåtspapper antingen ca 7 cm långa & 3 cm breda "streck". Du kan spritsa runda även.
In i ugn 220 grader 10 minuter, ta ut & sänk till 200 grader & sätt in plåten ett par minuter till. De är klara då de ser gyllenbruna & liknar wienerbröd i konsistens.



Jag fyllde de flesta av mina med vaniljkräm "Creme Patissiere",  vaniljgrädde & chokladfondant, passar helt perfekt ihop de tre!


Hoppas det är bra med er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar