Äppelpaj med både pajdeg & smuldeg
Pajdeg för botten & kanter :
3 dl vetemjöl
150 g normalsaltat smör
1 ägg
Smuldeg över äppelfyllning:
75 g smör
75 g havregryn
75 g smör
Blandas ihop & strös över.
Fyllning:
4-5 äpplen t ex Granny Smith
4 msk strösocker
1 tsk kanel
Ugn 225 grader.
Börja med attt göra pajdeg. Baka ut den mellan två smörpapper.
Lägg ner i smord springform, låt lite deg hänga över kanterna. Nagga med en gaffel.
Förgrädda i ugn cirka 10 minuter.
Skala under tiden äpplena, dela dem i klyftor. Blanda dem i en bunke med kanel och socker.
Strö lite maizena-mjöl i botten av pajen och lägg nu över alla äpplen.
Gör smuldegen och strö över.
In i ugnen ca 20 min till.
Äkta vaniljsås, hemgjord Creme Anglaise
½ vaniljstång
2 dl mjölk
2 dl grädde
4 stora äggulor
1 tsk maizena (valfritt)
2 dl vispad grädde kan även tillsättas
Skär vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull med mjölk. Lägg även i vaniljstjälkarna.
Koka upp mjölk och grädde , låt stå i 5-10 minuter och svalna. Ta bort vaniljstången.
Vispa under tiden äggulorna med socker samt Maizena till en fluffig äggsmet.
Rör ner äggsmeten i gräddblandningen med t ex en träslev & sätt kastrullen på medelvärme.
Får absolut inte koka och rör sakta med sleven hela tiden, den ska inte bli så tjock som vaniljvisp.
Häll över efter ca 10-15 minuter i en annan bunke & låt vaniljsåsen kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar