tisdag 29 oktober 2013

Cheesecake med kola, choklad och vanilj

Här kommer min egenpåhittade cheesecake som blev lördagens efterrätt. Den var supergod!
Gjorde en botten av ungefär samma smet som småkakan kolasnitt men med lite extra ljus sirap i och sedan en fyllning av bland annat cream cheese och vanilj. Efter gräddning toppade jag den med karamelliserad mjölk alltså dulce de leche som är en jättegod kolasås. Avslutningsvis så gjorde jag en chokladganache som täcke på cheesecaken och dekorerade med sockerblommor jag gjort förra veckan. :-)




Min cheesecake med kola och choklad
Kolasnittbotten:
100 g normalsaltat bregott eller smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smet.
Smörj och mjöla en springform ca 19 cm i diametern.
Tryck ut smeten med mjölade händer i formen och förgrädda botten ca 15 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.
Låt botten svalna och ställ gärna in i frysen någon timma.

Fyllning:
500 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker

Vispa med elvisp slätt och häll över den kalla botten.
Grädda ca 45 minuter på 175 grader, något snäpp under mitten.
Låt svalna och ställ den i kylen cirka 10 timmar eller mer.

Stryk en halv burk Karamelliserad mjölk ( Dulce de leche ) ca 200 g på cheesecaken.

Chokladganache:
125 g choklad ca 53%
125 g vispgrädde
2 tsk strösocker
20 g smör

Hacka chokladen eller använd dig av chokladpellets. Koka upp grädde och strösocker i en kastrull och dra av plattan direkt den kokat upp. Häll grädden över chokladen och rör om så att allt smälter ihop. Rör ner smöret. Låt ganachen svalna lite någon minut och häll den sedan över kakan.






Fick som ingen riktigt skarp bild på innehållet, men den ovan får duga så att ni ser hur den ser ut i genomskärning :-) . Ha det så fint!

2 kommentarer:

  1. Gjorde denna till fars dag. Uppskattad! Lite svårdelad bara. Men oj så god! Kommer göras fler gånger! Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pia, så roligt att höra :-) !

      Radera