tisdag 3 september 2013

Äppelpaj fylld med vaniljkräm

Den här äppelpajen / äppelkakan var en av de efterrätter jag bakade i helgen till kalas.
Den består av en mördegsbotten, fylld med hemmagjord vaniljkräm, äpplen blandat i kanel och socker och så är den toppad med lite smuldeg på. :-)




Äppelpaj fylld med hemmagjord vaniljkräm
Mördegsbotten: 
150 g normalsaltat smör rumstempererat
1 dl strösocker
175 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Tryck ut i en smord rund form ca 20-25 cm i diametern, se till att trycka upp degen högt i kanterna också eftersom det ska rymmas vaniljkräm och äpplen i.
Ställ i kylen 30 minuter. Gör under tiden vaniljkräm (recept finns bland annat i kategorierna Paj, Frosting och fyllningar. Förgrädda botten i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter. Skala och skär 3-4 st äpplen tunt och blanda med socker och kanel efter smak. Stek gärna äpplena mjuka. Blanda ihop en liten smuldeg av följande:

50 g normalsaltat smör
20 g ljus sirap
20 g strösocker
45 g vetemjöl
15 g havregryn
Fyll nu det förgräddade skalet med först vaniljkräm, sedan äpplena och sist på med smuldegen. 
Grädda nu ca 30 minuter. 

2 kommentarer:

  1. Hittar inte receptet på den hemmagjorda vaniljkrämen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Receptet på den hemmagjorda vaniljkrämen är inlägget skrivet dagen före detta inlägg, så den 2:a september var det publicerat. Receptet finns bland annat i kategorierna Paj, Frosting och fyllningar. :-)

      Radera