fredag 28 december 2012

Dinkellimpa

Bakade det här mjukbrödet till julafton, riktigt gott och saftigt! Dessutom innehåller det ju en massa vitaminer av dinkel, råg, kross, groddar osv vilket ju inte är illa att få i sig! :-)  Håller sig dessutom saftigt och färskt i flera dagar.
Visade sig att receptet är Anna Skippers så det var första gången jag gjort nå av hennes recept och det fick ju gott betyg detta bröd! Det enda jag ändrat är att jag valt att ta bort 5 msk brödkryddor och istället lagt till 100 g valnötter, men det är ju en smaksak :-) .


Dinkellimpa med russin och valnötter
2 limpor:
5 dl dinkelsikt
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetegroddar
2,5 dl fyrkornskross
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
0,5 dl ljus sirap
70 g russin
100 g valnötter

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filen och sirapen.
Smörj och mjöla/bröa två avlånga formar ca 1,5 liter och dela smeten jämt mellan formarna.
Grädda ca 90 minuter på 175 grader. Alternativt gör halva satsen i en form och grädda då ca 60 minuter.

2 kommentarer:

  1. Det här såg ut att falla mig i smaken så jag sparar detta.

    SvaraRadera
  2. Vilket gott bröd!!

    Gott Nytt År :)

    SvaraRadera