fredag 21 februari 2014

Lovebird Cake

Den här tårtan gjorde jag klar igår, så kul att göra :-) Och idag har vi haft fikabesök av Joels familj, så trevligt och gott. :-)

Tårtan innehåller vanliga ljusa vaniljbottnar och är fylld med jordgubbskompott, chokladmousse och spacklad med vaniljsmörkräm. Slutligen har jag täckt den med marsipan. Dekorationerna har jag gjort för hand av sockerpasta. Det som är guld har jag målat med ätbar guldfärg.





Hög vaniljbotten 15 cm diametern, 9 cm hög 10 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker luftigt och vitt närmare 10 minuter. Blanda alla de torra ingredienserna för sig i en bunke och vänd sedan ner det i äggsmeten. Smörj och klä en bakpapperskrans i bakformen. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Vänd upp botten på ett bakpapper då den svalnat lite efter cirka 20 minuter.


Jordgubbskompott
150 g frysta jordgubbar (går bra att öka till 175-200g) 
1,5 msk gelésocker multi (den är vegetarisk)
0,5 tsk äkta vaniljsocker

Koka på svag värme och mosa bären. Rör några minuter. Låt svalna cirka 15 minuter innan du lägger det på tårtbottnen.


Supergod chokladmousse
2 dl vispgrädde
2 msk gelesocker multi (den är vegetarisk) -möjligen prova minska till 1 msk nästa gång för lite mjukare konsistens
100 gram choklad (jag hade Fazer Premium 70% kakaohalt)

Blanda grädde och gelésocker multi i en kastrull och koka upp. Bryt chokladen i små bitar och lägg ner i gräddblandningen och rör tills den löst sig. Ställ i kylskåpet tills det är helt kallt, tog närmare 2 timmar.  Vispa kraftigt med elvisp så att det blir fast och luftigt.


Recept på Vaniljsmörkräm finns i kategorin Frosting och fyllningar. Tårtor som innehåller smörkräm ska före servering stå framme cirka 30-60 minuter så att smörkrämen får mjukna lite, då är tårtan som godast.



Önskar er alla en toppenfin helg! :-) 

4 kommentarer:

  1. Åh wow! Tårtan är verkligen fantastiskt fin! Trevlig helg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack så mycket, hade missat den här kommentaren :) !

      Radera
  2. Hej! Vilken fin tårta, den ska jag baka till min systerdotters tvåårsfödelsedag om ett par veckor. :-) Men hur har du gjort marcipanen svart? Finns det svart marcipan? Har du några trix på hur man kan få den så fint på tårta? Hälsningar, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket och vad kul att du ska baka den :-) ! Det finns svart marsipan att beställa (man kavlar den själv) finns t ex på webshoparna Lyckas med mat, Kakburken, Tårtdecor osv och annars så brukar det gå bra att köpa hos något av bagerierna nära dig :-) Det handlar mest om övning för att få den fint men att tex grädden eller smörkrämen som är under marsipan är slät är viktigt o sådär! Lycka till :-)

      Radera