tisdag 4 februari 2014

Hög tårtbotten

Provade ett nytt recept på tårtbotten sent igår kväll. Letar efter den perfekta vaniljtårtbotten som inte bara är god utan också någorlunda lätt att skära i trots att den är luftig och porös. Återstår att se hur de här bottnarna är då jag skär i dem. Lagt dem i frysen eftersom det alltid är bättre för bottnar att få tid att ta ihop sig och att delas efter de har varit i frysta. Smeten var i varje fall mycket god. :-P

Jag gräddade smeten i två olika storlekar då jag har tänkt att pröva göra en våningstårta till på torsdag så i morgon ska jag fylla den. Har aldrig gjort våningstårta! Och jag som älskar att baka tårta och allt annat för den delen med, så det är ju lite underligt det aldrig blivit av! Ska bli kul, blir en två vånings. :-)
Hög tårtbotten
5 ekologiska ägg storlek M/L
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst med elvisp i 5 minuter. Vänd ner övriga ingredienser.
Smörj en eller flera formar i valfri storlek och klä dem med en krage av bakplåtspapper (annars rinner smeten över, då de blir riktigt höga i ugn). Om du har bara en form i cirka 24 cm ska du grädda den i ca 45 minuter i nedersta falsen på 175 grader. Jag hade 2 stycken 12,5 cm formar som jag gräddade 25 minuter och en 18 cm som jag gräddade 35 minuter. Gör stickprov för att se om det är klart.

Nu ska jag ta och bestämma vad jag ska göra för fyllningar till tårtan, hejsvejs! :-)

(5 februari Mycket goda bottnar och gick bra att dela. Tummen upp!)

2 kommentarer:

  1. vart har du köpt dem formarna till tårtbottnarna? Har letat men kan inte hitta springbottnar i så små storlekar? ;o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade helt missat denna kommentar! De små formarna har jag köpt på Åhlens men det finns massor av bra webshopar med bakgrejer som jag också har beställt olika storlekar på formar på! :)

      Radera