torsdag 22 december 2011

Limpor med rågskållning, valnötter, pumpafrön och solroskärnor

God kväll!

Nu har jag varit hemma i ca ett halvt dygn, som det tyvärr är rätt ofta så blev tåget 4 timmar försenat. Men vad gör det nu liksom?! :-)
Har hunnit baka 2 limpor och massor av havrekex idag. Recept och bilder på de riktigt goda havrekexen kommer om någon dag. Men över till dagens limpor :-) .


Egenkomponerat recept denna gång.

Limpa med skållning, valnötter och frön
Dag 1: Koka 4½ dl vatten med 1½ dl rågmjöl till en gröt.
Häll över i en bunke, plasta och låt stå framme i rumstemperatur.
Dag 2: 2,25 dl hett vatten, 2,25 dl ljummet vatten, 50 g jäst, lite drygt 2 tsk salt, 2 tsk socker, 4 msk smör, 100 g valnötter, ½ dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, 5 dl vetemjöl, 6 dl fullkorns dinkelmjöl, 3 ½ dl rågmjöl.
Blanda ihop skållningen och det heta vattnet i en stor bunke. Blanda jästen och ljummet vatten i en annan bunke. Häll sedan över jästblandningen i den stora då den blivit fingervarm.
Tillsätt smör, hackade valnötter, solrosfrön, pumpafrön, socker, salt och mjölen.
Arbeta med en slev till en lite klibbig deg och låt den jäsa 45 minuter.
Tryck sedan ur luften och låt jäsa 20 minuter till. Smörj limpformar.
Lägg över degen i formarna och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Pensla med ägg och strö över lite havregryn och pumpafrön.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader .Men ha värmen på 250 grader och sänk till 200 då du satt in bröden och sprayat med vatten in i ugnen. Detta om du vill ha en hård skorpa på limporna.
Gräddas i 45 minuter och sista minuterna kan du låta limporna gräddas utan formar också för lite hårdare skorpa.




Nu har jag en väldigt viktig sak att bestämma mej om.. Har bara på mej till imorgon kl 10 vilket känns enormt svårt och kort tid som läget känns...

Hoppas ni får sova gott och att jag får någon slags känsla inatt som säger mej vad som är bäst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar