onsdag 23 februari 2011

Butterkaka med vaniljkräm och kanelfyllning

Goddagens!

Idag har bokrean börjat, undrar vad det finns för bra bakböcker på rea?! Hmm :) ...
Här kommer det jag också bakade i söndags. Butterkaka med vaniljkräm och kanelfyllning, plus samma variant men i snurror. Snurrorna fick äran att vara i mina nya fina formar med prickar!

Var första gången jag gjorde en butterkaka så jag är som nöjd hur den artade sig!
Och gott gott gott med vaniljkräm till en kanel,socker och smörfyllning. Mmm bullar!



Butterkaka130 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
13-15 dl vetemjöl


4-5 dl kall vaniljkräm/marsan
Kanelfyllning: 150 g smör, 3 tsk kanel, 1 dl socker.

Smält smör i kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, rör ut jästen med lite av spadet.
Tillsätt resten och sedan salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite till utbakning.
Arbeta degen smidig så att den släpper kanterna. Jäs 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord & knåda den smidig. Dela degen i 2 delar.
1 del räcker till en butterkaka gjord i springform.
Butterkaka gör du som "vanliga" bullar och ställer ihop dem ca 12st i en springform.
Den ska jäsa 20 min motför snurror som ska jäsa 30 min.
Klicka ut vaniljkräm på bullarna och pensla sedan med ägg.
Strö över pärlsocker.
Butterkakan ska gräddas i nedre delen av ugnen 20min på 200-225 grader.



Det här kommer jag snart att baka igen och jag tycker ni alla borde prova. Mycket gott ;) !
Ha en toppen-lill-lördag! Nu ska jag fundera om jag ska baka något ikväll eller!

/Sandra

2 kommentarer:

  1. Åh den ser fantastisk ut! Är det svårt att lyckas med en butterkaka? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är rätt lätt och supergott dessutom :)

      Radera