söndag 8 november 2015

Fransk chokladtårta med hallonmousse, grädde och röda vinbär

Hejsvejs! 

Kom på att jag helt glömt bort att lägga upp senaste tårtan jag bakade för 4 veckor sedan nu! Illa av mig, är så mycket annat just nu som ska hinnas med! Men snart blir det nog lite lugnare ett tag i varje fall :-) .

Den här tårtan innehöll min favorit kladdkaka eller fransk chokladtårta som det så fint heter då det är massor av smält choklad i dem istället för kakao :-) . Två sådana bottnar och den godaste hallonmoussen emellan. Lät ena botten vara kvar i springformen och hällde över hallonmoussen, jämnade till och la på den andra botten på moussen. Lät det stå så i kylen över natten och stelna. Sedan på morgonen tog jag bort springformen, jämnade till moussen runt tårtan, spritsade på vispad grädde och toppade med massor av röda vinbär. Ställde sedan in den i kylen några timmar och där stod den stabilt och fint. Men tyvärr skulle den ju åka med till ett kalas så den skulle följa med och skumpa i en bil och där började tyngdlagen ta ut sin rätt haha. Moussen pressades ut lite så väl på plats fick jag jämna till det hela, jag och mina recept-experiment ;-) . Men man lär sig alltid något och denna gång lärde jag mig att nästa gång får det allt bli en lättare botten som får vara den botten som ska ligga på hallonmoussen ;-). 

  • 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
  • 1 dl gelésocker multi
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 3 dl vispgrädde
 1. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
 1. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
 1. Bred hallonmoussen över bottnen (låt formens kant sitta kvar) och lägg på den andra botten.  Lägg plastfolie över och låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar