onsdag 25 juni 2014

Min midsommarpaj

Till midsommarfesten bakade jag och tog med mig en riktigt somrig paj. Satte ihop och ändrade lite olika recept som jag tänkte skulle passa bra tillsammans, den här  kommer jag helt klart att baka snart igen :-) . Fick till en riktigt god mördeg och smuldeg så nu vet vet jag framöver vad jag vill använde mig av för recept då det gäller de degarna. Gjorde vaniljkräm och hällde över mördegsbotten, strödde över massor av hallon och hackade jordgubbar och toppade slutligen med massor av smuldeg :-) .


Min midsommarpaj
Mördeg:
150 g osaltat smör
230 g vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 ägg M/L
1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta degen och låt den vila i kyl minst 30 minuter. Kavla sedan ut och klä en smord pajform (min är 25 cm i diametern). Förgrädda botten 10 minuter 200 grader i mitten av ugnen.

Under tiden mördegen vilar i kylen gör vaniljkräm och smuldeg.
Vaniljkräm:
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl mjölk 3% fetthalt
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 äggulor

Ha ner alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under konstant vispande några minuter tills den tjocknat. Den ska aldrig koka och rör hela tiden då den snabbt kan bränna fast i botten annars. Låt svalna lite innan du häller ner den i den förgräddade botten. Strö över frysta eller färska hallon och jordgubbar, ca 400-500 g. Strö över smuldegen och grädda ytterligare 30 minuter.

Smuldeg:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3/4 dl strösocker
3/4 tsk äkta vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g osaltat smör
Nyp ihop till en smuldeg.

Servera gärna pajen med vaniljglass, kola- och chokladsås :-D .

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar