måndag 22 juli 2013

Mörk chokladtårta med chokladkolaglasyr

Den här var riktigt god! Krämig och saftig då den innehåller mycket ägg, mörk choklad och smör. Passade utmärkt med vispad grädde, vaniljglass och färska bär på och till tårtan.
Valde att toppa chokladtårtan med en chokladkolaglasyr som egentligen hör till Succékakan och om ni inte provat baka den så borde ni göra det med ;-) . 



Mörk chokladtårta toppad med chokladkolaglasyr

250 g normalsaltat smör
250 g mörk choklad 70%
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Bryt chokladen i bitar eller hacka den. Smält smöret och häll ner chokladbitarna så de får smälta in i smöret.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp några minuter. Häll ner i chokladblandningen och rör om. Vänd ner vetemjölet i smeten.
Smöra en rund springform ca 22-24 cm i diametern och häll sedan i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 190 grader ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan glasyren breds på.

Chokladkolaglasyr:
1 dl vispgrädde, 1 dl strösocker, 1,5 msk ljus sirap, 50 g mörk choklad 70% och 50 g normalsaltat smör.
Ha ner alla ingredienser utom smöret i en kastrull och låt det koka under omrörning 5-10 minuter tills den tjocknat lite. Ta av från plattan och rör ner smöret. Låt glasyren stå och svalna några minuter och häll den sedan över kakan och bred ut.

Låt chokladtårtan stå i kylen i några timmar före servering. Ta gärna fram den i rumstemperatur 20-30 minuter före ni äter den så att smakerna kommer fram som bäst!

2 kommentarer: