lördag 30 juli 2011

Limpa med rågskållning och linfrön

Hej!

Nu har jag varit hemma i Solna i prick ett dygn! Går så himla fort att flyga hit (1h) så det nästan är overkligt att man så nyss varit i norra norrland.
Idag har det storhandlats grejer till lägenheten, då det är mycket som behövs för att göra det mer personligt och hemtrevligt här i nya lägenheten.
Har köpt två långa fina kuddar att ha i soffan, de är randiga i fina glada färger! Har också köpts bland annat: gardiner, en stor spegel, 4 st ljuskoppar, 2 st dukar, besticklåda, handdukar med mera.

Här kommer brödet jag bakade förr i veckan, mycket gott!


Limpa med rågskållning och linfrön

Dag 1 : Skållning:
3 dl vatten
1 dl Rågsikt
Koka i en kastrull och rör om under tiden. Är klart då det tjocknat som en gröt.
Låt stå framme i en bunke över natten.

Dag 2:
30 g jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
2 msk smör
1 dl linfrön
4 ½ dl vetemjöl
6 dl rågsikt
1 ½ dl hett vatten
1 ½ dl ljummet vatten

Blanda ihop skållningen och det heta vattnet i en stor bunke.
Blanda jästen och ljummet vatten i en annan liten skål. Häll sedan över jästblandningen i den stora bunken då det är fingervarmt. Tillsätt smör, linfrön, jäst, socker, salt och mjölen.
Arbeta med en slev till en klibbig deg och jäs 45 minuter.
Tryck sedan ur luften och låt jäsa 20 minuter till. Smörj en limpform eller ta en plåt med bakplåtspapper på.
Häll över degen och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Grädda på 200 grader i 45 minuter.
Spraya gärna under gräddningen in vatten, så får brödet en härligt hård yta.


Nu ska vi gå och köpa godis och chips, ikväll blir det att se serier hela kvällen!
Ha en finfin lördagkväll! : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar