lördag 23 april 2011

Devils Food Chocolate Cake

Hejsvejs!

På onsdagafton tog jag tåget hem till norrland så jag var framme tidigt på torsdagmorgonen.
Så härligt att vara hemma och träffa alla, mysa, skratta, baka osv : )

Torsdagkvällen bakade jag denna amerikanska chokladtårta för att ha till efterrätt på fredagens påskmiddag.
Så galet god! Choklad, choklad, choklad; vad kan gå fel?! ; )


Devils Food Chocolate Cake  
200 g smör
1,5 dl farinsocker
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 krm salt
200 g mörk choklad (t ex bakchoklad)

Chokladganache:

4 dl vispgrädde
350 g mörk choklad (t ex bakchoklad)
2-3 tsk
smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör, socker och sirap krämigt.
Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
Blanda mjöl, kakao, salt, bakpulver och vaniljsocker.
Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i ägg/smörkrämen.
Smält chokladen över ett vattenbad och vänd försiktigt ner den med.
Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner.
Fördela smeten över tre smorda springformar.
In i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Gör under tiden Choklad ganache:
Hacka chokladen.
Koka upp grädden och tag av den från värmen.
Rör ner chokladen och smöret i grädden.
Lägg första botten upp och ned och bred över glasyr.
Samma sak med andra botten, upp och ned.
Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr och runt tårtan.
Låt gärna stå över natten och servera sedan gärna med en klick grädde eller glass.
Dekorera gärna med hallon innan serveringen.





Jag hade först tänkt att dekorera tårtan med sockerkanderade rosenblad för att det är så fint.
Men kom fram till att hallon skulle ge tårtan det lilla extra smakmässigt, då det syrliga möter chokladen och det söta.
Serverade alltså tårtan efter att den hade fått stå i kylen över natten så att den riktigt fått suga åt sig av ganachen. Vispade grädde till och hade även vaniljglass ifall man hellre ville ha det.
Mycket gott det här, prova baka den! : )

Ha en finfin kväll!
/ Sandra

3 kommentarer:

  1. ser super gott ut, ska få gäster imon och ska nog baka en sån tills dess :) men vad har du gjort glasyren av ?

    SvaraRadera
  2. Den är verkligen världens godaste chokladtårta ska du veta :) ! Glasyren är chokladganachen som står med i receptet ( magiskt god, så god att man önskar man fick leva på bara den ;) )

    SvaraRadera
  3. jaha men då förstår jag, trodde det var olika glasyr inuti och utanpå :) tack för ett bra recept, ska sätta igång direkt :)

    SvaraRadera