söndag 26 juli 2015

Chokladpavlova med kola och annat gott!

Här kommer recept och bilder på den stora chokladpavlovan jag bakade till mitt och lilla Selmas gemensamma kalas! 

Tårtan valde jag att ha chokladmarängbottnar i, chokladkräm med hackad daim i, kolasås och grädde. Toppade tårtan med mer kolasås, daim, minimaränger och jordgubbar.  
Instagram: sandrabakar

Min stora chokladpavlova
14 bitar 
100 g mörk choklad 70% kakaohalt
210 g (6 stora äggvitor)
330 g strösocker
12 g maizena
6 g vitvinsvinäger

Smält chokladen över vattenbad. Vispa elvisp äggvitorna till ett skum.Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispande. Vispa till en maräng. Vänd sedan försiktigt ned maizena och vitvinsvinäger. Tillsätt nu den smälta chokladen och vänd ned den max 3 ggr. Ta fram två plåtar, lägg bakplåtspapper på dem och rita ut en cirkel på vardera plåt 25 cm i diametern. Fördela marängen jämt på de två cirklarna. Grädda på 150 grader ca 60-70 minuter. Slå sedan av värmen och låt plåtarna stå kvar på eftervärmen. Jag gräddade båda samtidigt trots jag ej har varmluftsugn, bytte dock plats på plåtarna efter halva tiden. 

Chokladkräm 
100 g mörk choklad 70% kakaohalt
60 g äggula (ca 4-5 stora)
75 g strösocker 
30 g maizena 
3 g vaniljsocker
350 g mjölk 3% fett
20 g normalsaltat smör
1/2 tsk salt

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda vaniljsocker, äggula och maizena i en bunke. Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ned den ordentligt i äggulablandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och och värm på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm. Låt gå på ytterligare värme 2-3 minuter för att koka bort smaken av majsstärkelse.  Häll krämen över den hackade chokladen, i med smöret och blanda tills chokladen har smält. Låt sedan krämen stå i kylen tills den är kall. Hacka då ned 1,5 dubbeldaim ca 80 g och rör om. Spara den halvan som är kvar för att toppa tårtan med. 

Vispa 7 dl vispgrädde.

Ta fram bottnarna och krämen. Bred ut krämen på ena botten. Ringla över kolasås i valfri mängd. Bred ut grädde på och lägg över den andra botten. Täck med grädde, ringla över mer kolasås och hackad daim + lite jordgubbar. 
Klar att avnjuta, hoppas ni tycker den är lika god som jag gjorde :-D 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar