onsdag 9 april 2014

Chokladkolapaj

Den här bakade jag i söndags till efterrätt, mamma hade hittat receptet i en Allas tidning och precis som det stod där så är den mäktig och räcker till många.  Den var god men den var lite för söt, är väl också därför den kallas mäktig och det blir många bitar för ingen tar så stora bitar. Passade i varje fall väldigt bra med hallon och vispad grädde till för att få lite syrlighet med allt det söta :-) .  Chokladkolapaj
Cirka 12-14 bitar
Botten: 125 g normalsaltat smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1-2 msk kallt vatten

Mörk chokladkola:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1 dl mörk sirap
1 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
50 g smör

Ljus chokladkola:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl vit sirap
100 g vit choklad
50 g smör

Blanda snabbt samman degen för hand. Kavla ut degen och lägg i form med löstagbar kan, cirka 19-22 cm. Tryck uppåt en bra bit mot kanten . Nagga och ställ i kylen ca 20 minuter. Grädda botten i 200 grader ca 12-17 minuter. 
Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Sjud tills kolan  uppnått en temperatur på ca 120 grader, ca 10-15 minuter. Dra kastrullen från värmen och rör ner finhackad choklad och smör. Häll kolan över botten och ställ kallt för att stelna. 
Ljus chokladkola: Sjud grädde och sirap som ovan och rör ned vit choklad och smör. Häll den ljusa kolan över den stelnade mörka kolafyllningen. Ställ kallt för att stelna. Vid servering bör pajen ställas ut i rumstemp en stund innan. Servera med 3 dl vispad grädde och hallon eller andra bär. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar