Den här tårtbotten är helt klart mitt nya favoritrecept på chokladbotten då den är så saftig och smakrik! Och fyllningen GOOOOD...
Eftersom tårtan är så hög så blir det nåt på 16-20 bitar cirka.
Chokladbotten
För t ex 3 st 20 cm formar eller 4 st 15 cm.
4 1/4 dl vetemjöl
4 3/4 dl socker
1 1/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 stora ägg
2 ½ dl filmjölk
2 ½ dl kaffe
1 1/4 dl rapsolja / matolja
Ugn 175 grader. Smöra formarna. Sikta ned alla torra ingredienserna i en stor skål.
Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och vispa ca 2 minuter till en jämn smet.
Fördela smeten jämnt mellan formarna och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
Om du bakar flera formar åt gången; rotera formarna efter 20 minuter så att de bakas jämnt.
Låt bottnarna svalna en kvart innan du tar loss dem ur formarna och lägger över dem på ett galler.
Vill du ha tunnare bottnar så går det bra att dela på dem men låt dem då gärna vara i frysen ca 30-60 minuter först. (Jag valde att bara dela på en av bottnarna.)
Chokladfrosting
150 g philadelphiaost
200 g rumsvarmt normalsaltat smör
1 1/4 dl kakao
5-6 dl florsocker
200 g mörk choklad 70% (jag använde Lindt)
1 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Smält chokladen i en skål över vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.
Vispa osten och smöret krämigt och tillsätt kakao, vanilj och florsocker lite i taget tills frostingen är jämn.
Blanda i chokladen. Tillsätt sedan grädden och vispa ett par minuter tills frostingen är slät och fin.
Bred på ett lager frosting på den första botten och lägg försiktigt på nästa botten. Bred ut fyllningen och fortsätt så tills alla bottnar är använda. Bred sedan frosting på tårtans ovansida och sist på tårtans sidor. Ställ in tårtan i kylen en stund och bred sedan ett sista lager på tårtan.
Ta fram tårtan minst 30 minuter innan servering och den här tårtan håller sig färsk i ca 4 dagar i en lufttät burk i kylen.
Tårtan ser fantastisk ut!
SvaraRaderaMåste fråga dig ang. tapeten i bakgrunden, vet du vad den heter, vilket märke den är? Den är jättefin!
Tack, den är fantastiskt god! Den borde du testa :-) !
RaderaJag vet tyvärr inte vad tapeten heter! Men jag återkommer om jag får reda på det :-)
Nu vet jag vad tapeten heter! Det är märket Duro och hör till deras kollektion Gammalsvenska. :)
RaderaMuuumms!
SvaraRaderaåh ja älskar choklad och detta ser to die for cake,so yummiiii
SvaraRaderaJag som bara älskkaaarrr choklad:) den ser helt fantastisk ut. Jag gillar din enkla men ändå väldigt vackra design kramar
SvaraRaderaKan man göra den lägre?
SvaraRaderaAbsolut! Jag använde mej av 3 st 20 cm formar för hela satsen (den vanliga storleken på springformar är 23-24cm). Halvera satsen och använd en springform på 23-24 cm så blir den lägre. Eller om du fortfarande vill göra hela satsen kan du ju helt enkelt använda större springformar så blir det ju en lägre tårta än min :) .
RaderaHelt underbart recept! Ska pröva det nu faktiskt, kommer förhoppningsvis smaka lika gott som det ser ut! :D
SvaraRaderaSer supergott ut! Kan man ha i hela smeten på en gång i samma form? Och om inte går det att ha en form i taget och låta resten av smeten vänta? :)
SvaraRaderaJag har jort den och den var jäte god.
SvaraRadera