söndag 8 april 2012

Lovely Layer Chocolate Cake

Den här amerikanska chokladtårtan hade jag bakat till påskmiddagen. Och ja, jag älskade den. Så om du gillar mastiga chokladbakverk så är det ett måste att pröva denna tårta!
Den här tårtbotten är helt klart mitt nya favoritrecept på chokladbotten då den är så saftig och smakrik! Och fyllningen GOOOOD...
Eftersom tårtan är så hög så blir det nåt på 16-20 bitar cirka.





Chokladbotten
För t ex 3 st 20 cm formar eller 4 st 15 cm.

4 1/4 dl vetemjöl
4 3/4 dl socker
1 1/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver 
2 stora ägg
2 ½ dl filmjölk
2 ½ dl kaffe
1 1/4 dl rapsolja / matolja

Ugn 175 grader. Smöra formarna. Sikta ned alla torra ingredienserna i en stor skål.
Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och vispa ca 2 minuter till en jämn smet.
Fördela smeten jämnt mellan formarna och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter. 
Om du bakar flera formar åt gången; rotera formarna efter 20 minuter så att de bakas jämnt.
Låt bottnarna svalna en kvart innan du tar loss dem ur formarna och lägger över dem på ett galler. 
Vill du ha tunnare bottnar så går det bra att dela på dem men låt dem då gärna vara i frysen ca 30-60 minuter först. (Jag valde att bara dela på en av bottnarna.) 

Chokladfrosting
150 g philadelphiaost
200 g rumsvarmt normalsaltat smör
1 1/4 dl kakao
5-6 dl florsocker 
200 g mörk choklad 70% (jag använde Lindt)
1 dl grädde
2 tsk vaniljsocker


Smält chokladen i en skål över vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.
Vispa osten och smöret krämigt och tillsätt kakao, vanilj och florsocker lite i taget tills frostingen är jämn.
Blanda i chokladen. Tillsätt sedan grädden och vispa ett par minuter tills frostingen är slät och fin.

Bred på ett lager frosting på den första botten och lägg försiktigt på nästa botten. Bred ut fyllningen och fortsätt så tills alla bottnar är använda. Bred sedan frosting på tårtans ovansida och sist på tårtans sidor. Ställ in tårtan i kylen en stund och bred sedan ett sista lager på tårtan. 
Ta fram tårtan minst 30 minuter innan servering och den här tårtan håller sig färsk i ca 4 dagar i en lufttät burk i kylen. 





11 kommentarer:

  1. Tårtan ser fantastisk ut!
    Måste fråga dig ang. tapeten i bakgrunden, vet du vad den heter, vilket märke den är? Den är jättefin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, den är fantastiskt god! Den borde du testa :-) !
      Jag vet tyvärr inte vad tapeten heter! Men jag återkommer om jag får reda på det :-)

      Radera
    2. Nu vet jag vad tapeten heter! Det är märket Duro och hör till deras kollektion Gammalsvenska. :)

      Radera
  2. åh ja älskar choklad och detta ser to die for cake,so yummiiii

    SvaraRadera
  3. Jag som bara älskkaaarrr choklad:) den ser helt fantastisk ut. Jag gillar din enkla men ändå väldigt vackra design kramar

    SvaraRadera
  4. Kan man göra den lägre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Jag använde mej av 3 st 20 cm formar för hela satsen (den vanliga storleken på springformar är 23-24cm). Halvera satsen och använd en springform på 23-24 cm så blir den lägre. Eller om du fortfarande vill göra hela satsen kan du ju helt enkelt använda större springformar så blir det ju en lägre tårta än min :) .

      Radera
  5. Helt underbart recept! Ska pröva det nu faktiskt, kommer förhoppningsvis smaka lika gott som det ser ut! :D

    SvaraRadera
  6. Ser supergott ut! Kan man ha i hela smeten på en gång i samma form? Och om inte går det att ha en form i taget och låta resten av smeten vänta? :)

    SvaraRadera
  7. Jag har jort den och den var jäte god.

    SvaraRadera