tisdag 24 mars 2009

Ljuvligt god päronlimpa med skållning

Idag bakade jag som planerat en stor limpa med skållningen i & den blev SÅÅÅÅÅ god : )
Gjorde den med 2 dl päron hackat i småbitar, så det fick en ljuvlig sötma!





Ljuvligt god päronlimpa
Dag 1 :
Skållning : 3 dl kokt hett vatten, blanda ner 1 dl rågmjöl eller annat mjöl du gillar.
Vispa & låt stå över natten.

Dag 2:
30 g jäst
1 ½ tsk salt
1,5 msk smör
2 dl päron hackat i småbitar, Conference valde jag
2 dl grahamsmjöl
5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 ½ dl hett vatten
1 ½ dl ljummet vatten




♦ Ta fram en stor bunke, vispa ner skållningen & det heta vattnet.
♦ Blanda jästen & ljummet vatten i en liten skål, vispa, häll ner i den stora bunken då det är fingervarmt.
♦ Tillsätt smör, salt, päronbitar & mjölen. Arbete ihop till en klibbig deg & låt jäsa 45 minuter.
♦ Tryck ut luften ur degen och låt den jäsa 20 minuter till.
♦ Smörj limpformen med smör innan degen läggs ner. Smorde även ovansidan av degen för en extra fin gyllene färg vid gräddning.
♦ Jäs ytterligare 30 minuter. In i ugnen på 200 grader i 45 minuter.


Den här är verkligen ett tips att ni ska testa baka, passade jättebra med päronbitar i då den blev söt & extra saftig.
Helt klart en ny favorit för min del!

Ha en fin kväll hörrni! : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar