tag:blogger.com,1999:blog-1842992636084941155.post8977983930455711868..comments2024-01-19T16:10:28.601+01:00Comments on Drömkaka: Sandra Hedströmhttp://www.blogger.com/profile/15980758077355529587noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-1842992636084941155.post-54659286513948466362012-03-27T15:36:57.029+02:002012-03-27T15:36:57.029+02:00Recept: Vitchokladmoussetårta med hallonspegel
Di...Recept: Vitchokladmoussetårta med hallonspegel<br /><br />Digestivebotten:<br />17-20 digestivekex<br />100g smör<br /><br />Mousse:<br />100 g vitchoklad<br />1 lime (skalet)<br />3 dl grädde<br />(Gelatin)<br /><br /><br />Hallonspegel:<br />250 g frysta hallon<br />1 dl socker<br />½ dl vatten<br />3-4 gelatinblad (jag använder pulver)<br /><br />Digestivebotten: Mixa digestivekexen ordentligt. Smält sedan smöret och blanda med kexsmulorna.<br />Tryck därefter ut kexmassan i botten av en rund form och grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 10 min. Låt svalna.<br /><br />Vitchokladmousse: Hacka chokladen i småbitar. Värm sedan grädde och limeskal på spisen. Grädden får INTE koka. Vill du säkra att den stelnar ordentligt kan du nu lägga i gelatin så att den kan smälta. Ta av grädden från spisen och blanda ner chokladen. Rör om ordentligt.<br />Jag väljer att ha limeskalen kvar i smeten, men vill du inte det kan du sila av moussen.<br /><br />Ställ kallt, gärna över natten (åtminstone ett par timmar). Vispa sedan upp moussen så den blir pösigare. Häll över botten, och låt stelna. <br /><br />När du ska hälla över moussen över digestivebottnen kan du med fördel klä in formens kanter med smörpapper.<br /><br />TIPS! Vill du inte att digestivebottnen inte ska synas kan du grädda den i en mindre form och sen lägga över den i en större. På så sätt rinner moussen även ut på kanterna och täcker botten.<br />Botten går även att byta ut i olika varianter, sockerkaksbotten, kladdkakebotten. Det är bara fantasin som sätter stopp. Våga prova. <br /><br />Hallonspegel: Tina hallonen och sila av kärnorna så att du får en puré. Sjud sedan purén tillsammans med socker och vatten och rör ner gelatinet tills de smält. Låt svalna något till rumstemperatur. Häll blandningen på den stelnade moussen i tårtformen. Ställ i kyl för att stelna. Ta sedan av kanten på formen. Var försiktig att inte ta för mycket på den med fingrarna medan den stelnar. Då kan du få fula märken på denCecilia Vedinnoreply@blogger.com