onsdag 25 juni 2014

Min midsommarpaj

Till midsommarfesten bakade jag och tog med mig en riktigt somrig paj. Satte ihop och ändrade lite olika recept som jag tänkte skulle passa bra tillsammans, den här  kommer jag helt klart att baka snart igen :-) . Fick till en riktigt god mördeg och smuldeg så nu vet vet jag framöver vad jag vill använde mig av för recept då det gäller de degarna. Gjorde vaniljkräm och hällde över mördegsbotten, strödde över massor av hallon och hackade jordgubbar och toppade slutligen med massor av smuldeg :-) .


Min midsommarpaj
Mördeg:
150 g osaltat smör
230 g vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 ägg M/L
1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta degen och låt den vila i kyl minst 30 minuter. Kavla sedan ut och klä en smord pajform (min är 25 cm i diametern). Förgrädda botten 10 minuter 200 grader i mitten av ugnen.

Under tiden mördegen vilar i kylen gör vaniljkräm och smuldeg.
Vaniljkräm:
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl mjölk 3% fetthalt
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 äggulor

Ha ner alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under konstant vispande några minuter tills den tjocknat. Den ska aldrig koka och rör hela tiden då den snabbt kan bränna fast i botten annars. Låt svalna lite innan du häller ner den i den förgräddade botten. Strö över frysta eller färska hallon och jordgubbar, ca 400-500 g. Strö över smuldegen och grädda ytterligare 30 minuter.

Smuldeg:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3/4 dl strösocker
3/4 tsk äkta vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g osaltat smör
Nyp ihop till en smuldeg.

Servera gärna pajen med vaniljglass, kola- och chokladsås :-D .

 


lördag 21 juni 2014

Surdegsbröd

Surdegsbröd  är något jag bakade mycket av förut men nu är det minst ett år sedan sist jag gjorde det, men idag efter att ha kollat in på sidan surdeg.com så blev jag riktigt sugen att göra mig en surdeg igen. Nog för att det går att köpa surdeg, men det är lika enkelt att göra själv tycker jag. Man måste dock tänka på att göra det i tid eftersom den behöver några dagar för att utvecklas och bli en färdig surdeg. Men jag vet att vissa tycker det är lite krångligt och inte lyckats få den att leva eller att den helt plötsligt har möglat över någon dag och då är det ju bra att det numera finns surdeg som är klar att köpa och man då bara kan sätta igång med att baka direkt! Några av alla fördelar med surdegsbröd är att brödet håller sig saftigt och gott mycket längre än bröd bakat utan och brödet smakar lite extra gott. Mitt favorit surdegsbröd som jag ofta bakade förut innehåller valnötter (och ibland även russin), otroligt gott och nedan finner ni länken till det gamla inlägget där receptet finns. Om ni är sugna att kolla in några andra goda recept är mitt tips att kolla in på surdeg.com och där går det även bra att beställa en startkultur!  

Recept på mitt favorit surdegsbröd med valnötter i. http://dromkaka.blogspot.se/2010/07/valnotsbrod-med-ragsurdeg.html

Bild från surdeg.com

Kommer snart att lägga upp recept och bild på efterrätten jag bakade till midsommarfesten så titta in snart igen! Ha nu en finfin lördag :-)

måndag 9 juni 2014

Fransk royalepaj med bär

Senaste dagarna har verkligen sommaren varit här till 100% och då är det ju extra passande och gott med bärpaj till fika! Provade ett recept av Leila Lindholm, som jag ändrade lite på och nedan är min lite ändrade variant (ökade mängden mandelmassa och minskade mängden strösocker).



Fransk royalepaj med bär
Mördeg: 150 g kallt normalsaltat smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på cirka 175-190 grader.

Royalesmet:
3 ekologiska ägg
2 dl kesella 10%
1 dl crème fraiche 34%
1/2 dl strösocker
150 g mandelmassa (jag använde märket Odense)

Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och vänd den över pajformen och fixa till (min är 25 cm i diametern och 3,5 cm hög).  Fyll med royalsmeten och strö över 250 g frysta eller färska bär. Jag använde 125 g hallon och 125 g blåbär. Grädda långt ner i ugnen cirka 40-50 minuter tills den stannat och fått en gyllene färg. Alternativt frys pajen och baka av vid senare tillfälle. Servera gärna med glass, vaniljsås eller vispad grädde.