måndag 30 september 2013

Nyckelpigetårta

I helgen så bakade jag två tårtor till min brorsdotter 3-årskalas, varav denna var den ena. Har aldrig bakat barntårtor eller figurtårtor förut, men det var riktigt kul så det vill jag pröva mer inom! :-) Finns nu mycket mer tid till att pyssla på med bakandet och bloggandet igen då jag för någon vecka sedan blev arbetslös. Och det är bara att skriva en kommentar eller mejla mig om ni har något önskemål om vad som ska dyka upp på bloggen eller om det är något ni undrar över :-) .

Nyckelpigetårtan innehåller chokladbottnar och är fylld med chokladfrosting, hallon och vispgrädde. Den är täckt och dekorerad med marsipan, förutom det vita som är av sugarpaste då marsipan aldrig går att få helt kritvit. Jag väljer att framförallt använda mig av marsipan av den anledningen att jag tycker att det är så mycket godare än sugarpaste och det verkar det vara många som håller med om.



Chokladtårtbotten
Rund springform 18-22 cm
75 g normalsaltat smör
1 dl mjölk 3%
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa formen och sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smör och mjölk ihop i en kastrull på plattan. 
Vispa med elvisp ägg och socker vitt och pösigt, ca 5 minuter. 
Slå smörblandningen över äggvispet och rör till jämn smet. Vänd i de torra ingredienserna. 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35- 40 minuter.
Går utmärkt att frysa och plocka fram vid behov. Botten delas i 3 delar.

Chokladfrosting att ha på första bottnen:
135 g philadelphiaost
70 g normalsaltat smör rumsvarmt
2 msk kaffe eller mjölk
2,5 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk äkta vaniljsocker

Vispas fluffigt och jämt, bred ut över första botten. Spara eventuellt lite för att stryka ut ett riktigt tunt lager och strö frysta eller färska hallon på cirka 200 gram. Vispa 4 dl grädde och och stryk som en kupol ovanpå hallonen. Lägg på sista botten och stryk ett tunt lager vispgrädde på och runt tårtan.
Kavla marsipan och täck tårtan.




Uppdaterar om någon dag om den andra tårtan som bakades, ha en fortsatt fin dag :-) 

onsdag 25 september 2013

Kladdkaka

En klassisk kladdig kladdkaka är ju aldrig fel, den här bjöd jag på i kväll då vi fick finbesök. :-) Vispade grädde och spritsade runt kakan och la ett berg med hallon i mitten, man äter ju med ögonen också så sånt här snabbfix är aldrig fel!


Kladdkaka
2 ägg
2,25 dl strösocker
5 msk kakao
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
125 g normalsaltat smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en springform, jag använde en som är 20 cm i diametern.
Smält smöret i en kastrull på plattan.
Vispa ihop ägg och socker. Vänd ner övriga ingredienser.
Häll i formen och bred ut så det blir jämt.
Grädda i ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt svalna och servera med glass eller vispad grädde och gärna hallon eller andra bär.

I originalreceptet så är det 2,5 dl strösocker, 4 msk kakao och 100 g smör men jag gjorde om lite som ni ser ovan, till det godare enligt mig ;-) . Gör nästan alltid lite små ändringar i recept!


fredag 6 september 2013

Hallonpaj fylld med vanilj & crème fraiche

Samtidigt som äppelpajen med vaniljkräm i (till vänster på bilden) så bakade jag hallonpaj.
Det är en hallonpaj med mördegsbotten som är fylld med vanilj och crème fraiche.
Många brukar baka den här varianten men med ananas i vilket är jättegott också, men jag var sugen på hallon istället och så fick det bli :-) .




Hallonpaj med vanilj och crème fraiche fyllning
Mördegsbotten:
150 g normalsaltat smör rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
175 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smörj en paj- eller springform ca 23 cm i diametern och sätt ugnen på 200 grader.Blanda ihop alla ingredienser till deg. Tryck ut i formen och en bit upp i kanterna eftersom fyllningen ska i där. Förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen.

Gör under tiden fyllningen:
1 ägg
2 dl creme fraiche
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Bred ut fyllningen i det förgräddade skalet och grädda i 15-20 minuter till. Ta ut pajen och strö över 250 g hallon och grädda 10 minuter.


tisdag 3 september 2013

Äppelpaj fylld med vaniljkräm

Den här äppelpajen / äppelkakan var en av de efterrätter jag bakade i helgen till kalas.
Den består av en mördegsbotten, fylld med hemmagjord vaniljkräm, äpplen blandat i kanel och socker och så är den toppad med lite smuldeg på. :-)




Äppelpaj fylld med hemmagjord vaniljkräm
Mördegsbotten: 
150 g normalsaltat smör rumstempererat
1 dl strösocker
175 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Tryck ut i en smord rund form ca 20-25 cm i diametern, se till att trycka upp degen högt i kanterna också eftersom det ska rymmas vaniljkräm och äpplen i.
Ställ i kylen 30 minuter. Gör under tiden vaniljkräm (recept finns bland annat i kategorierna Paj, Frosting och fyllningar. Förgrädda botten i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter. Skala och skär 3-4 st äpplen tunt och blanda med socker och kanel efter smak. Stek gärna äpplena mjuka. Blanda ihop en liten smuldeg av följande:

50 g normalsaltat smör
20 g ljus sirap
20 g strösocker
45 g vetemjöl
15 g havregryn
Fyll nu det förgräddade skalet med först vaniljkräm, sedan äpplena och sist på med smuldegen. 
Grädda nu ca 30 minuter. 

måndag 2 september 2013

Hemmagjord vaniljkräm

Här kommer recept på vaniljkräm som är jättegod och enkel att göra.
Hemmagjord vaniljkräm är så himla mycket godare än de som man kan köpa färdiga i livsmedelsbutikerna så det är väl värt att göra egen :-) . Den passar ju dessutom att använda i eller till så mycket! T ex fylla tårtor, kakor, bullar och pajer med den eller servera den på sidan av någon efterrätt. Jag valde att fylla en av två pajer jag bakade i helgen med vaniljkräm, så snart kommer det upp fler recept på bloggen :-) .


Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl mjölk 3% fett
1 msk potatismjöl
3 msk socker

Dela vaniljstången och skrapa i vaniljen i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser. Låt sjuda och vispa flitigt hela tiden så att det inte bränns fast i botten. Den är klar då den tjocknat, vilket bara tar några minuter under vispning. Låt aldrig koka!