söndag 25 december 2011

Godaste havrekexen

Hej på er!

Hoppas ni alla haft en mysig och god julafton, det hade jag :-) .
Det här är ett av världens godaste kexsort: havrekex! Otroligt goda med smör och ost på!
Enkla och roliga att baka dessutom :-) .



Underbart goda havrekex
150 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
1,5 dl  fullkorns dinkelmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan smältes smör/margarin i en kastrull på spisen.
Då det smält häller du i mjölken & värmer tills det nästan kokar.
Mät upp havregrynen i en bunke & slå över smöret och mjölken.
Rör om och låt det svalna & svälla i bunken.
Efter det tillsätts de två mjölsorterna, bakpulver,socker & salt.
Arbeta ihop till en deg. Ta sedan halva degen & kavla ut först med en vanlig kavel och sedan med en kruskavel.
Tryck ut med valfria formar, jag använde stora och små drickesglas.
Brukar bli minst två plåtar av degen och ca 30 stycken.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.



Ha nu en  fortsatt mysig juldag allihop! :-)

torsdag 22 december 2011

Limpor med rågskållning, valnötter, pumpafrön och solroskärnor

God kväll!

Nu har jag varit hemma i ca ett halvt dygn, som det tyvärr är rätt ofta så blev tåget 4 timmar försenat. Men vad gör det nu liksom?! :-)
Har hunnit baka 2 limpor och massor av havrekex idag. Recept och bilder på de riktigt goda havrekexen kommer om någon dag. Men över till dagens limpor :-) .


Egenkomponerat recept denna gång.

Limpa med skållning, valnötter och frön
Dag 1: Koka 4½ dl vatten med 1½ dl rågmjöl till en gröt.
Häll över i en bunke, plasta och låt stå framme i rumstemperatur.
Dag 2: 2,25 dl hett vatten, 2,25 dl ljummet vatten, 50 g jäst, lite drygt 2 tsk salt, 2 tsk socker, 4 msk smör, 100 g valnötter, ½ dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, 5 dl vetemjöl, 6 dl fullkorns dinkelmjöl, 3 ½ dl rågmjöl.
Blanda ihop skållningen och det heta vattnet i en stor bunke. Blanda jästen och ljummet vatten i en annan bunke. Häll sedan över jästblandningen i den stora då den blivit fingervarm.
Tillsätt smör, hackade valnötter, solrosfrön, pumpafrön, socker, salt och mjölen.
Arbeta med en slev till en lite klibbig deg och låt den jäsa 45 minuter.
Tryck sedan ur luften och låt jäsa 20 minuter till. Smörj limpformar.
Lägg över degen i formarna och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Pensla med ägg och strö över lite havregryn och pumpafrön.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader .Men ha värmen på 250 grader och sänk till 200 då du satt in bröden och sprayat med vatten in i ugnen. Detta om du vill ha en hård skorpa på limporna.
Gräddas i 45 minuter och sista minuterna kan du låta limporna gräddas utan formar också för lite hårdare skorpa.




Nu har jag en väldigt viktig sak att bestämma mej om.. Har bara på mej till imorgon kl 10 vilket känns enormt svårt och kort tid som läget känns...

Hoppas ni får sova gott och att jag får någon slags känsla inatt som säger mej vad som är bäst...

måndag 19 december 2011

19 december

Goddag!

Fjärde advent nu och julafton på lördag, den här månaden går så fort!
Så på onsdagafton bär det av till norrland för mys, bak och umgås i några veckor :-) .

Här kommer tills vidare lite juliga bilder från i lördags...

Gott och fint! :-) Älskar burkarna! Vet inte varför men jag blir alltid lika glad då det finns fina plåtburkar i affärer. Hur fint vore det inte att ha kakao i någon av de på bilden ovan, jo jättefint!

Nu är det tid för mat! Ha en fin dag så skriver jag snart igen! :-)

fredag 16 december 2011

Kolakakor / Twixkakor

Baka, baka liten kaka... :-)


Kolakakor / Twixkakor

5 dl mjöl
1 dl socker
225 g margarin
Röres ihop till en deg.
Platta ut i långpanna & grädda 15- 20 minuter på 175 grader i nedre delen.

Kolasås: 175 g margarin, 2 dl socker, 2½ dl grädde och 1 msk ljus sirap.
Blanda ihop & koka i en kastrull närmare 30 minuter, rör om under tiden. 

Bred över då kakan är sval.

Smält sedan en blockchokladkaka & bred den över kolakakan.
Låt den stå svalt till och skär sedan upp i bitar.



16 december idag, fredag och snart jul! Blir mys hela helgen lång :-)

måndag 12 december 2011

Chokladpaket postade

Idag är chokladen skickad! Så Stina, Johanna, Susanne, Annika, Anna, Agnetha och Irene om några dagar dimper ett avi ner i brevlådan! Och då är det bara att hämta ut era chokladpaket :-)

Senaste veckan har jag sett en massa avsnitt av serien Pushing Daisies. Fastnade egentligen för serien redan 2007, då såg jag hela säsong 1 men först nu har det blivit av att få tag på hela säsong 2. Den är så mysig och fin! Älskar kläderna, berättarstilen, pajerna, färgerna, miljöerna och karaktärerna... Så ett tips: se den :-) .
Gillar ni filmer av Tim Burton eller filmen Amelie från Montmartre så gillar ni säkerligen Pushing Daisies!








Idag så roar jag mig också med att kolla på Martha Stewarts hemsida, oj oj vad jag önskar jag orkade översätta hennes recept! Eller är det någon som vet om hon har t ex hennes tårtrecept översatt till svenska i någon bakbok?!

Hoppas ni har en finfin dag! :-)

fredag 9 december 2011

Monsterkladdkaka

God afton!

Nu har jag just bakat denna tokigt goda Monsterkladdkaka. Egentligen heter den något annat men Joel som fick receptet för några år sedan har alltid kallat den för just Monsterkladdkaka, vilket är rätt passande... För om man skulle göra grundreceptet som är för en hel långpanna/plåt så skulle receptet vara dubbelt så stort som det nedan då jag gör den i en form som är som en halv långpanna i storlek. Så vill du göra den hela satsen så blir det alltså 18 dl socker, 12 ägg osv ;-) .

Den här är så grymt god... Mmmmm så kladdig och krämig och helt underbar topping på den dessutom.


Monsterkladdkaka
6 ägg
9 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1,5 dl kakao
4,5 dl vetemjöl
300 g smält margarin

Grädda i 175 grader i en smord form cirka 35*25 cm 30 minuter i mitten av ugnen.



Topping: 200 g smält margarin, 4 tsk mjöl, 1¼ dl socker, ½ dl kakao, 2 dl grädde & 2 dl mjölk.

Blanda ihop topping & koka 10 minuter under omrörning, till den tjocknat.
Häll på då den svalnat & låt kakan bli kall i kyl eller frys en stund innan uppskärning.


Det här får bli mitt receptbidrag till Månadens Sötsak som är på temat "Extra allt". Den passar utmärkt in i det temat :-D . http://sotasaker.com/manadens-sotsak-extra-allt/
Ha nu en riktigt god och mysig fredagkväll, det ska jag med film, chips och massa, massa sötsaker :-) !

onsdag 7 december 2011

7 december

God kväll :-)

Redan den 7 december, tiden går fort! Nu om två veckor sitter jag på tåget hem!
Fikade så himla gott idag och tog en bild med iPhone för jag tyckte det var fint upplägg med chokladsåsen, grädden och pepparkakan till chokladtryffelkakan.
Är ju egentligen lätt att göra det fint snabbt på tallriken, är ofta man glömmer sånt man vill ju bara fika direkt då man bakat hihi!

Här är två recept jag bakat tidigare som är väldigt lik den jag fikade idag (MYCKET GODA!!)  :
http://dromkaka.blogspot.com/2011/10/death-by-chocolate.html
http://dromkaka.blogspot.com/2010/03/oemotstandlig-chokladtarta-med-tryffel.html



Var in på biblioteket en sväng och lånade dessa två brödböcker också ( Gateaus brödbok och Baka matbröd från Icas bokförlag). Så jag ska kika i dem nu och se om jag hittar något bröd där att baka till julafton bland annat. Sen blir det att se Bonde söker Fru. Ett riktigt roande tv-program enligt mej ;-) ! Och sen är det ju Leilas Söta Jul , underbart bakprogram!



Hoppas ni haft och har en riktigt bra lill-lördag :-) !

måndag 5 december 2011

En riktig Succékaka!

Det här är en av mina favoritkakor. Succékakan är en saftig och kladdig chokladbotten ungefär som en kladdkaka och på den är det en jättegod chokladglasyr som påminner om chokladkola. Och den flagade mandeln ovanpå gör kakan verkligen extra god!
Mums, mums ... :-)


Succékaka 
Ugn 175 grader
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1- 1,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr: 2 dl grädde, 2 dl socker, 2 msk sirap, 100 g mörk blockchoklad & 100 g smör.

Börja med att smälta smöret i en kastrull, ta av den från värmen & rör ner socker & ägg.
Sedan blandas kakao, vetemjöl, vanilj & bakpulver en bunke. Häll ner kastrullens smet i bunken & rör om.Ta ett bakplåtspapper och vik så det blir en form på ca 35*20 cm och bred smeten som ett jämnt lager där i.
Grädda 15-20 minuter & vänd sedan kakan upp och ner på ett bakpapper.

Glasyr: 

Blanda grädde, socker, sirap & blockchoklad i en kastrull. Låt den koka under omrörning ca 10-15 minuter tills den tjocknat & chokladen smält.
Ta av kastrullen från spisen & vispa ner smöret i små klickar.
Låt glasyren svalna lite och bred den över kakan, strö sedan flagad mandel över.



Ta nu och prova baka denna! Ni kommer inte att ångra er en enda sekund då ni smakat den! :-)

söndag 4 december 2011

2:a advent

Att det redan är andra advent, så mysigt :-) !
Alltså, iPhone 4S... Världens bästa telefon och kameran är grymt bra dessutom. Därför blir det en hel del fotande på sånt som gör mig glad och ger mig inspiration.
Så nu kommer några bilder från idag då vi var och fikade prinsesstårta.Vilket verkligen inte är något ovanligt, fika på olika café blir det flera ggr i veckan. :-)






Och åh, igår var jag in på en sån bra köksaffär som heter Cordon Bleu. Hade gärna köpt grejer för några tusen där men det blev snarare en tjuga. De har så mycket roligt och fint till bakning osv, titta in där om ni befinner er i Stockholm någon dag! Annars är Järnia ett tips att kolla på om ni söker bra redskap och formar till bakning, de har en hel del av de grejer som Cordon Bleu har!

Hoppas ni har en riktigt mysig andra advent! :-)