måndag 29 december 2014

Surdegsbröd

Bakat så gott rågsurdegsbröd med torkade tranbär och valnötter plus lite pekannötter, mandel och hasselnöt i. Tog bara det jag var sugen på att ha i. Går lika bra ha t ex russin, torkade aprikoser eller annat gott i. Bara att ta vad som känns godast eller ha det bröden helt naturella. Älskar bröd överhuvudtaget och surdegsbröd är ju lite extra gott :-) ! Här kommer receptet...

Instagram: sandrabakar



Surdeg:
2 dl vatten ca 35 grader
200 g rågsikt eller rågmjöl

100 g rivet äpple

Blanda ingredienserna till en tjock gröt. Låt stå i 4 dagar i en burk med locket på men du behöver int stänga locket helt då surdegen vill få lite syre. Ställ den gärna där det är lite varmare, t ex om du har ett skåp ovanför kylskåpet. 
Rör om varje dag morgon och kväll.
Den ska ha börjat bubbla och leva vid dag 4 då på kvällen ska du mata den med 1 dl vatten och 100 g rågsikt eller rågmjöl till. Rör om den och låt den stå framme om den ska användas dagen efter. Ställ in den i kyl om den inte ska användas på ett tag.


2 st limpor
20 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
150 g rågsurdeg

250 g vetemjöl
300 g rågsikt
11 g salt
½ dl honung
100 g tranbär

100 g blandade nötter (jag hade valnötter, pekan,mandel och hasselnöt. Men mest valnöt). 

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan i alla ingredienser.
Knåda till en deg och låt den jäsa ca 75 minuter, så att den blivit större.
Forma degen till två limpor och lägg på ett smort bakplåtspapper. Mina vägde cirka 620 g limpa före gräddning.
Jäs dem ca 45 minuter så det syns de har blivit större. Gör några snitt på bröden.
Då bröden åker in i ugnen ska det vara 250 grader. (Mitten av ugnen)
Spraya då vatten mot ugnsbotten och sänk sedan till 210 grader.
Grädda i ca 30 minuter. Lägg eventuellt över lite ugnsfolie/aluminumfolie så bröden inte får för mycket färg på toppen av bröden.
Låt bröden svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar