fredag 30 oktober 2009

Marsipantårta med chokladfyllning, vaniljkräm och grädde.

Kände att det var dags att prova en lite annorlunda marsipantårta.
Till ett av lagren så gjorde jag en härlig chokladfyllning, sen blev det vaniljkräm och grädde.
Blir spännande att smaka den!
Ska ha kalas här då alla är hemma idag, vilket är riktigt länge sedan sist : )
Jag har även bakat en browniekladdkaka, inte ett kalas utan choklad heller hihi!

















Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp 5 minuter.
Vänd sedan ner mjölet och bakpulvret, rör om försiktigt.
Smörj och bröa en springform.
Grädda i ca 35-40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.
Tag ut den, loss den från formen och vänd den på bakplåtspapper så att den blir upp och ned.
Låt svalna en timma och skär den sedan försiktigt till 3 bottnar.


 


















Chokladfyllning till ett lager :
100 g mörk blockchoklad eller annan favorit
1,5 dl ovispad grädde
1 msk strösocker

Värm choklad, grädde och socker i en kastrull på medelvärme. Låt allt smälta och puttra en stund så att den blir tjock. Låt svalna så tar den ihop sig.

Vaniljkräm, detta recept räcker till 2 tårtor:
Mjölk ½ liter
1 vaniljstång
120 g äggula
125 g strösocker
Maizena 40 g
25 g smör

Koka upp mjölken och den urgröpta vaniljstången.
Vispa socker, gula & maizena för hand i en skål på sidan av.
Häll den uppkokta vaniljmjölken över äggvispet.
Sjud upp under kraftig vispning & låt sjuda ca 2 min så den blir tjock.
OBS! Vispa hela tiden!
Tag av från plattan och lägg ner smöret i bitar och rör om.
Plocka upp vaniljstången & häll över vaniljkrämen i en bunke.
Låt svalna innan du brer på tårtan.
Vaniljkräm går även bra att frysa!

Vispad grädde runt hela tårtan ca 3 dl!
Vit kavlingsmarsipan ca 400 g & mina egengjorda sugarpasteblommor.


















Jag skulle ha mej en fotograf, tårtan får inte ut sin rätt känner jag! Attans!
Ha nu en toppenhärlig fredag :-)

tisdag 27 oktober 2009

Cupcakes i glada höstfärger!

Hej på Er!
Idag har jag provat ett recept på chokladcupcakes jag hittade i en bok med just cupcakes.
Ändrade om en del så det skulle bli extra gott, det här receptet måste ni prova!

Cupcakes med höstfärgerna gult och orange fick det bli idag. :-)



Chokladcupcakes ♥ 
3½ dl vetemjöl
1½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
½ dl creme fraiche

Rör ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget & vispa en stund mellan varje ägg.
Rör ner mjölblandningen lite i taget, varva med lite mjök och creme fraiche.
Dutta ut i muffinsformar ca 17 st.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 15-22 min.



Nu blir det ner & godfika cupcakes & annat gott : )

fredag 23 oktober 2009

Fransk hallonmoussetårta

Den här var jätterolig att baka & det är supergott med hallonmousse!!Garnerade min som ni ser med jordgubbe, hallon & blåbär.
Sommarbär & somrig tårta, men det kan behövas såna här färgglada moussetårtor nu när det är så mörkt ute!
Men lite mysigt med mörkret samtidigt, jag gillar att tända ljus & kura upp under en filt, äta godsaker & sträckse serier eller en bra film : ) .

Tyvärr så kunde jag bara ta kort med min skruttiga mobil, så därför blev det dålig bildskärpa.


 Hallonmousse att fylla och täcka vanlig delad sockerkaksbotten:
Räcker till två tårtor eller en välfylld!

Hallonpuré 225 g
Socker 140 g
Gelatinblad 3 st

400 g lättvispad grädde

Rör hallonpuré och socker till sockret smält.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min & smält sedan i kastrull.

Värm hallonpurén och sockret till 20 grader.
Blanda i det smälta gelatinet och vänd sist ner den lättvispade grädden.
Låt stå i kyl 10 min för att stelna till.


Nu ska jag snart på skolan & sen lov :)
Ha nu en härlig & riktigt godsaksrik fredag, som det ska vara :)

Fransk hallonmoussetårta

Den här tårtan var jätterolig att baka och det är supergott med hallonmousse!!
Garnerade den som ni ser med jordgubbe, hallon & blåbär.
Sommarbär & somrig tårta, men det kan behövas såna här färgglada moussetårtor nu när det är så mörkt ute!
Men lite mysigt med mörkret samtidigt, jag gillar att tända ljus & kura upp under en filt, äta godsaker & sträckse serier eller en bra film :-) .

Tyvärr så kunde jag bara ta kort med mobilen, så därför blev det rätt dålig bildskärpa.


Hallonmousse att fylla och täcka vanlig delad sockerkaksbotten:
Räcker till två tårtor eller en välfylld!

Hallonpuré 225 g
Socker 140 g
Gelatinblad 3 st

400 g lättvispad grädde

Rör hallonpuré och socker till sockret smält.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min & smält sedan i kastrull.

Värm hallonpurén och sockret till 20 grader.
Blanda i det smälta gelatinet och vänd sist ner den lättvispade grädden.
Låt stå i kyl 10 min för att stelna till.


Nu ska jag snart på skolan & sen lov :-)
Ha nu en härlig & riktigt godsaksrik fredag, som det ska vara :-)

onsdag 21 oktober 2009

Skållat rågbröd med äpple och russin

Detta bröd bakade vi bland annat idag, jättegott!
Bakade även knäckebröd och morotslimpa. Under tiden kunde vi smaska på brownies som gruppen före hade bakat, mmm :)

Känner att jag inte har hunnit uppdatera er så mycket som jag önskat senaste tiden då det är så mycket i skolan, så bakar det gör vi som sjutton allt möjligt gott! Mycket läxor och prov så på helgerna bakar jag mest kladdkakor eller chokladbollar haha.
Men på söndag åker jag hem till Skellefteå, för då har jag lov i en vecka!
& då ni vad jag ska prova baka nya saker & ha det skönt hemma i lugnet, längtar efter alla så mycket :)



Skållat rågbröd med äpple och russin
Skållning:
600 g vatten 75 grader
90 g grovt rågmjöl
Vispa ner mjölet i vattnet & låt svalna under lock. OBS! Ytan får ej torka.

350 g skållning
250 g klippt rågskållning
300 g vatten 25 grader
40 g jäst
15 g salt
15 g olivolja
630 g manitoba cream
200 g rågmjöl
1 grovt rivet äpple
1 dl russin
Smula ner jästen i bunken & lös i vattnet, tillsätt skållningen.
Tillsätt mjölet & kör på låg hastighet 5 min, under tiden tillsätt oljan.
Tillsätt salt & kör ytterligare 5 min, under tiden tillsätt äpple & russin, degen kommer att vara något kladdig.
Lägg i lätt oljad bunke& låt jäsa 55 min.
Tryck ur luften ur degen & låt jäsa 25 min till.
Forma till 3 runda bröd, mjöla t ex brödkorgar. Jäs 40 min.
Grädda ca 40 min eller till 98 grader innertemperatur.
Tag ur & låt svalna på plåt.


Vi hörs snart igen!

lördag 10 oktober 2009

Knutar med choklad och vaniljfyllning

Oh, vad nöjd jag blev att jag idag provade en ny fyllning i mina bullar, körde på känn bara!
Jag blandade ihop en fyllning av smör, socker, kakao och vaniljsocker. & det blev så gott!!!
Älskar man choklad så gör man hihi.


Bullar med choklad & vaniljfyllning! 
30 st stora eller 48 st små.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
14-15 dl vetemjöl

Chokladfyllning :
200 g rumsvarmt smör
200 g socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
> Blanda hop i en bunke.


Smält smör i kastrull, tillsätt mjölkenoch värm till 37 grader.
smula ner jästen i en bunke, rör ut jästen med lite av spadet.
Tillsätt resten och sedan salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite till utbakning.
Arbeta degen smidig så att den släpper kanterna. Jäs 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord & knåda den smidig. Dela degen i 2 delar.
Baka ut till t ex knutar.
Låt jäsa 30 min.
Pensla med ägg & strö över pärlsocker eller kokos!
Grädda på bakplåt med bakplåtspapper 225 grader 7-15 min beroende på storlek.
Låt bullarna svalna på galler.


God lördag på er! :)

torsdag 8 oktober 2009

Karlsbader bullar för själen!

Vilka superdupergoda bullar!! De ska bakas snart igen helt klart :)
Det är massor av smör i degen så de är så himla saftiga och det är så gott då de också penslas i smör efter gräddning & doppas i strösocker. Mums!

Idag har jag varit kompledig från skolan & jag har blandat annat hunnit vara med världens bästa Åsa & godfikat. Tack för idag & hoppas våran idé ska funka!! :)

Karlsbaderbullar
½ liter mjölk
100 g jäst
500 g rumstempererat smör
15 g salt
120 g socker
3 st ägg
1400 g mjöl

150 g smält smör till pensling efter gräddning
Strösocker till doppning

Värm mjölken till 37 °C. Tillsätt jästen och rör ut. Blanda sedan i övriga ingredienser (smöret i små bitar i omgångar) och arbeta ihop till en smidig konsistens.
Låt jäsa i riktigt stor bunke, 60 minuter.
Baka ut degen ca 40 bitar eller mer om man inte vill ha stora bullar.
Gör en lång smal rulle av varje del, sätt ihop ändarna & tvinna & rulla ihop till bullar.
Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 45-60 min eller dubbel storlek.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i 220 ca 10 minuter eller till fin färg.
Låt dem svalna lite, pensla sedan med skirat smör & doppa dem i socker.

Imorrn blir det chokladfestivalen, längtar!
Hoppas ni får en härlig & smarrig helg med :)

fredag 2 oktober 2009

Min första prinsesstårta på skolan

& kanske den sista, det är så mycket vi ska hinna med till jul. Sen blir det praktik.
Gäller bara att hitta ett ställe, är tydligen svårt redan!
Är det någon som har tips eller förslag så är det väldans uppskattat!

Jag blev så glad av tårtbakning igår, det var så roligt att få göra sin tårta PRECIS som man vill i dekorering och färger.
Vissa gjorde svarta, vissa orange, vissa blå, vissa lila, vissa rosa.
Vissa hade bara text av pikering på, andra silverkulor eller marsipanblommor eller skylt osv.
Jag gjorde rosor, blad & pikering :)
Eftersom jag längtar efter julen en hel del så valde jag göra min i bara julens färger :)

Jag har bara bakat 2 prinsesstårtor tidigare i mitt liv, detta är tredje. Tänk vad olika de ser ut!
De andra finns också på bloggen att kika på om ni vill.

Hoppas ni får en helt underbar fredag :) !

torsdag 1 oktober 2009

Fint och smarrigt briochebröd

Mmm så gott detta bröd är, så saftigt & nyttigt hehe.
Vi bakade det igår & fint blev det ju för att vara första gången jag prövar det :)


Förresten så flyttar jag nog igen om 3 v, till mitt alldeles egna place i 3 månader, 48 kvm wihoo! :)

Briochebröd
300 g vetemjöl extra
300 g manitoba cream
15 g honung
30 g äggula
25 g jäst
300 g mjölk 30-35 grader
50 g smör
12 g havssalt
25 g smör till pensling av form
1 ägg och en gnutta salt till pensling

Väg upp mjölet i bunken tillsammans med honung & äggula.
Lös jästen i mjölken & häll det över mjölblandningen.
Knåda ihop 10 minuter. Tillsätt det mjuka smöret i omgångar, knåda vidare 10 minuter.
Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
Lägg degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 10 bitar och rulla till korvbrödrullar. Sätt dem i en form.
Jäs i 1,5 - 2 h. Pensla dem försiktigt med ägg.
Baka av på 200 grader i ånga och värme i ca 5 minuter, sänk sedan till 175 grader och baka dem ytterigare 30 min.
Ta ut formarna och stjälp upp bröden på plåten & ställ dem tillbaka i ugnen ytterligare 5 min för en hård skorpa runt om.
Låt svalna på galler.

Ha en skön torsdag, nu ska jag & baka prinsesstårta, roligt & gott ska det bli!
Bild kommer imorrn på min tårta :)